Brabantse boeren mogen onder voorwaarden grasland beregenen met grondwater
Volgens de waterschappen is het nu niet nodig om een onttrekkingsverbod voor grondwater in te voeren omdat de grondwaterstanden nu normaal zijn voor de tijd van het jaar. ‘Maar door het drogere weer van de laatste weken ligt de droogte alweer op de loer. De grondwaterstanden zakken snel. Waterschappen blijven oproepen zuinig om te gaan met grondwater’, waarschuwen ze.
Peilbuizen
In Noord-Brabant wordt met 112 peilbuizen constant de grondwaterstand gemeten. De Brabantse waterschappen besluiten elk jaar op 1 april op basis van de actuele grondwaterstanden of beregenen met grondwater mogelijk is. Deze zogeheten ‘voorjaarsregeling’ geldt van 1 april tot 1 juni en is volgens de waterschappen bedoeld om grondwatervoorraad in de provincie te beschermen. De regeling heeft betrekking op het beregenen van grasland, sportvelden, kunstgrasvelden, golfterreinen en graszodenteelt.
Als op 1 april blijkt dat meer dan de helft van de gemeten grondwaterstanden in een beregeningsdeelgebied lager is dan de vastgestelde ondergrens, kan een waterschap op 1 april een verbod instellen voor het beregenen van grasland met grondwater.
Oppervlaktewater
Beregenen met oppervlaktewater is toegestaan zolang er geen onttrekkingsverbod geldt. Er mag bijvoorbeeld tussen 1 april en 1 oktober geen water worden opgepompt uit beken en sloten in de stroomgebieden van de Beerze, Reusel en Nete ten zuiden van het Wilhelminakanaal en uit wateren in Park Meerland in Eindhoven. Dit jaarlijks terugkerende onttrekkingsverbod wordt sinds 2017 gehanteerd door waterschap de Dommel. De gebieden zijn volgens De Dommel ‘extra gevoelig’ voor droogte. Het verbod is van toepassing op vaste onttrekkingsinstallaties en op mobiele installaties, zoals giertonnen en zuigwagens. ‘Vee laten drinken of een brand blussen met slootwater mag wél’, aldus De Dommel.