Brabant heeft 9 boerderijen opgekocht voor externe saldering; andere provincies geen
„Het is nog niet mogelijk om een vergunning toe te kennen als het gaat om extern salderen met veehouderijen“ vertelt een woordvoerder van de provincie Overijssel, „en dus doen we dat ook niet. Het gericht opkopen van bedrijven om in de toekomst extern salderen mogelijk te maken, dat doen we niet als provincie.“
Soortgelijke antwoorden kwamen er van andere provincies. „Wij hebben geen landbouwbedrijven aangekocht met het oog op toekomstige saldering“, laat de provincie Drenthe weten. „Dat zou ook vreemd zijn, omdat we juist (gelet op de situatie met Noord-Brabant) hameren op het feit dat we hierover eerst duidelijke afspraken moeten maken als provincies met het Kabinet. Dit om ongewenste opkoopsituaites te voorkomen.“
„De provincie Noord-Holland heeft nog geen landbouwbedrijven aangekocht voor het verminderen van de stikstofneerslag, omdat we bezig zijn met een gebiedsgerichte aanpak“, laat een woordvoerder van die provincie weten. „We willen eerst met andere provincies en het Rijk tot afspraken komen over extern salderen met veehouderijen.“
Wel heeft die provincie begin dit jaar een vleesvee- en schapenhouderij in Loosdrecht opgekocht, maar dat was niet in het kader van externe saldering. „Deze aankoop lag al in de planning vanwege het gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen dat 2,5 jaar geleden werd ondertekend om de natuur in dit gebied te versterken en het Natuurnetwerk Nederland af te maken.“
De meeste provincies antwoordden niet zo uitgebreid en volstonden met de mededeling: "Wij hebben geen landbouwbedrijven opgekocht voor externe saldering."
Enkel Brabant saldeert
Enkel Noord-Brabant koopt nu dus al boerderijen op om die later te kunnen salderen. In een brief naar de andere provinciebesturen en minister Schouten stelde Wim van der Donk, Commissaris van de Koning in die provincie, niet anders te kunnen. Ze hadden zes boerderijen opgekocht, waarvan vier buiten de provincie, vanwege Logistiek Plan Moerdijk, vertelde hij in een brief naar de andere provinciebesturen. Dat project is belangrijk voor de werkgelegenheid in West-Brabant, en de Raad van State had de provincie verplicht om uiterlijk 12 mei de stikstofuitstoot van dat project geregeld te hebben. Daarom had de provincie volgens Van der Donk geen tijd gehad om de uitkomst van het overleg rond externe saldering af te wachten.
De vraag is of dat echt zo is. De provincie had ook aan de Raad van State kunnen vragen om die deadline op te schuiven, stelt landbouwadvocaat Franca Damen op Twitter. Toch was het excuus nog waarschijnlijk geweest als Moerdijk het enige project was geweest waarvoor Noord-Brabant boerderijen had opgekocht.
Minstens vier projecten
Maar onderzoek van Agrio wijst uit dat het niet bij Moerdijk is gebleven. Voor minstens drie andere projecten heeft de provincie ook veehouderijen opgekocht om extern te salderen.
Voor het project Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat heeft de provincie een melkveehouderij in Drunen aangekocht. Ten behoeve van de herinrichting van de N395 tussen Hilvarenbeek en Oirschot is een veehouderij in Oostelbeers aangekocht, en tenslotte is een veehouderij aan de Winterdijk in Sprang-Capelle aangekocht, zodat de gemeente Waalwijk stikstofruimte krijgt voor de aanleg van een insteekhaven, de uitbreiding van het industrieterrein en de aanleg van een randweg.
Volgens een provinciewoordvoerder is Brabant daarmee nu nog niet aan het salderen. „Het concreet salderen gebeurt pas bij het verlenen van de vergunning voor het nieuwe bedrijf“, vertelt een woordvoerder. „Op dat moment wordt ook de vergunning van het stoppende bedrijf ingetrokken. Bij de vergunningverlening gaat het saldo pas concreet over en vindt er dus pas externe saldering plaats. Dat zal dus pas op een tijdstip plaatsvinden dat salderen met veehouderijen mogelijk is.“