Vijftien maatregelen om water vast te houden op landbouwpercelen in Zuid-Limburg
De maatregelen zijn gebaseerd op ervaringen die zijn opgedaan tijdens praktijkproeven en demonstraties in 2019. Per maatregel staat beschreven wanneer deze het beste genomen kan worden, op welk gewas deze van toepassing is en welke kosten eraan zijn verbonden.
Drempels
Een van de maatregelen die wordt genoemd in het boekje is het aanleggen van drempels van zo’n 5 tot 10 centimeter hoog tussen aardappelruggen. Op deze manier wordt water opgevangen en vastgehouden zodat het de tijd krijgt om te infiltreren. Een andere maatregel die in het boekje besproken wordt, is het verruigen van de rugopbouw. ‘Als het bodemoppervlak ruw is zal het water meer kans krijgen om te blijven staan en te infiltreren in plaats van af te spoelen’, schrijven de initiatiefnemers van ‘Water vasthouden op landbouwpercelen in Zuid-Limburg’.
Het aanvoeren van organische stof wordt ook genoemd. Een goede organische stof-situatie leidt volgens de initiatiefnemers tot een ‘goede bodemstabiliteit met minder kans op slemp’. De infiltratiecapaciteit verbetert, waardoor waterafspoeling en erosie verminderen. In het boekje wordt ook de suggestie gedaan om van zogeheten ‘risicopercelen‘, percelen die onder andere kwetsbaar zijn voor waterafspoeling, blijvend grasland te maken. Hierbij wordt wel opgemerkt dat het predicaat ‘blijvend grasland’ financiële gevolgen heeft voor de waarde van de grond omdat het mogelijk niet meer als bouwland gebruikt kan worden.
Groenbemester
Verder worden er in het boekje nog maatregelen besproken op het gebied van het plannen van werkzaamheden afhankelijk van de bodemconditie, bijvoorbeeld door gebruik te maken van bodemvochtsensoren. Daarnaast worden in het boekje verschillende maatregelen aangehaald op het gebied van groenbemester. Een van de maatregelen die een boer bijvoorbeeld kan nemen is groenbemester zo lang mogelijk te laten staan, dit om erosie en waterafspoeling te voorkomen.
Het boekje ‘Water vasthouden op landbouwpercelen in Zuid-Limburg’ is hier te downloaden.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek