Overheid heeft omvang drugsbrieven aan boeren niet in beeld
De minister reageert met de Kamerbrief op vragen van VVD-kamerleden Dilan Yesilgöz-Zegerius en Helma Lodders. De Kamerleden stelden hun vragen naar aanleiding van artikel in het Algemeen Dagblad op 8 februari 2020. Daarin stond dat er bij boeren in Bladel een paar dagen eerder massaal drugsbrieven in de brievenbus waren gevallen.
Ruimte voor hennepplanten
In de brieven, die bij 900 adressen in het buitengebied van Bladel in de bus viel, werd expliciet genoemd dat ‘een client op zoek is naar ruimte voor het werken met hennepplanten’. De bedragen die in de brief worden genoemd waren aanzienlijk. Wie 150 vierkante meter stalruimte beschikbaar had kon daarmee in drie maanden tijd 25.000 euro verdienen. De brief sloot af met de mededeling dat bij interesse gebeld kon worden met een telefoonnummer dat op de volgende pagina stond.
Wie deze pagina omsloeg vond geen telefoonnummer van criminelen, maar het logo van de politie en de gemeente Bladel. Het bleek niet om een echte brief van criminelen te gaan, maar een uitnodiging van de gemeente Bladel voor een informatieavond over de drugsproblematiek in het buitengebied. Met deze actie wilde de gemeente aandacht vragen voor de gevaren van ondermijnende criminaliteit op het platteland.
Informatiebijeenkomst
De brief van de gemeente Bladel mag dan nep zijn geweest, de regionale Platforms Veilig Ondernemen (PVO’s) komen overal in het buitengebied soortgelijke brieven van criminelen tegen, zo schrijft Grapperhaus in de Kamerbrief. Bladel is niet de enige gemeente die dergelijke informatiebijeenkomsten organiseert. Er zijn volgens de minister diverse initiatieven die ondermijnende criminaliteit in het buitengebied, zoals de illegale teelt van hennep in lege stallen, tegen moeten gaan.
De tien regionale Platforms Veilig Ondernemen (PVO’s) en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) organiseren bewustwordingsavonden over ondermijning en georganiseerde criminaliteit. ‘De informatieavonden zijn onderdeel van een proces ‘Veilig Buitengebied’, waarin duidelijk en zichtbaar wordt hoeveel en wat voor soort criminele activiteiten zich in het buitengebied afspelen. Bij deze aanpak zijn zowel publieke partijen als politie, gemeente, brandweer, omgevingsdiensten en natuurbeschermingsorganisaties als private partijen zoals ondernemersverenigingen betrokken’, zo valt in de Kamerbrief te lezen.
Criminele activiteiten frustreren
Doelstelling van ‘Veilig Buitengebied’ is criminele activiteiten preventief te verstoren en te frustreren. Tijdens de bijeenkomsten ‘Ondernemers Alert’ en ‘Buitengebied Alert’ worden deelnemers bewust gemaakt van deze en andere manieren waarop criminelen burgers proberen te verleiden om de georganiseerde criminaliteit te faciliteren. Op de bijeenkomsten worden handvatten aangereikt om te voorkomen dat burgers ingaan op het aanbod van criminelen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van foldermateriaal en tips van deskundigen in netwerkgesprekken. Het ministerie van Justitie en Veiligheid ondersteunt deze initiatieven.