Column: ‘Gezondheid van de mens op de eerste plaats’
De stilte, eenzaamheid, afhankelijk zijn van het onbekende, van wel of niet beter worden, de restverschijnselen, dat alles zal voor de coronapatiënten waarschijnlijk overeenkomen met wat wij als Q-koortspatiënten hebben ondervonden (en nog steeds ondervinden).
Enorm ingrijpend was dat voor mij en mijn gezin: het bedrijf moeten stoppen omdat het fysiek niet meer ging, mijn baan verloren, ruim 10 jaar strijd tegen het UWV voor een erkenning van het ziektebeeld en de gevolgen daarvan (ook nu nog) maar bovenal mijn gezondheid verloren.
Als ex-veehouder (roodvlees) en ex-medewerker van de GD (de kalverschetser voor de ouderen onder ons) draag ik de agrarische sector een warm hart toe. Toch wil ik enkele kanttekeningen plaatsen. De economische belangen van de landbouw wegen telkens zwaarder dan het belang van de volksgezondheid met alle gevolgen van dien. Er werden destijds bij de Q-koorts onnodig meer mensen ziek, zoals mijn dochter, of overleden zelfs zoals mijn eigen moeder, een op en top boerin.
Voor ons is het te laat. We hoopten destijds op begrip (van de landbouw) en ondersteuning van de overheid. Die heeft destijds in mijn ogen gefaald, samen met de GD die tijdens de Q-koortsuitbraak de gegevens niet deelde met de instanties (volksgezondheid) vanwege de privacy. En een NVWA die valt onder het ministerie van LNV wat je bijna nergens in Europa ziet.
In het nummer van het vakblad Melkvee van augustus vorig jaar vertelde Jeanette van de Ven (LTO) dat we niet moeten wachten op de volgende klap; ‘Zorgen over en voor de gezondheid van mensen zonder dat maatregelen daartoe ontwikkelingen (in de sector) blokkeren’. Alleen waren deze woorden gericht op en bedoeld voor de dieren en geitenhouders. Uitbreiden dus tot het tegendeel bewezen is?
Ik weet heus wel dat de agrarische sector al veel heeft gedaan aan milieu en dierenwelzijn (met een heleboel regels), maar dit is ook, als we eerlijk zijn, vooral gebruikt om zeker niet minder vee te gaan houden.
De ene zoönose is natuurlijk de andere niet. Bij de Q-koorts is het een bacterie die van een dier (geit) op de mens overgaat. Bij corona is het een virus dat begon bij een dier (vleermuis) en dan van mens op mens gaat, waarbij ditmaal de GD voor dieren niet geraadpleegd hoeft te worden.
Wat nu van belang is om samen aan de slag te gaan om voor iedereen een gezonde agrarische sector in de lucht te houden. We moeten daarbij met z’n allen de gezondheid van de mens op de eerste plaats zetten, zelfs als blijkt dat de manier van veehouderij in ons land en vooral in mijn eigen Brabant, de volksgezondheid schaadt. Dan moeten we ook als agrarische sector en bestuurders de verantwoordelijkheid nemen om daar naar te handelen.
We kunnen tientallen argumenten aanhalen om mijn mening onzinnig en niet reëel te noemen, het zal allemaal wel, maar mij gaat het over gezondheid van en voor iedereen. Zou u als veehouder bij een volgende zoönose-uitbraak aan het eigen kind, de eigen ouders of familie willen vragen om binnen te blijven?
Paul Spierings is ex-veehouder in Den Dungen (NB).
Tekst: Paul Spierings
Beeld: Paul Spierings