Mini-stikstofbankjes in Limburg wachten op kopers
In Limburg is extern salderen al sinds december opengesteld met de agrarische sector. Is dat een bewuste afspraak geweest met het Rijk om als test te fungeren voor de rest van Nederland?
„Nee, het is eigenlijk gekomen door het protest van boeren op het Malieveld en later bij de provincies. We zijn toen met de sector in overleg gegaan en hebben toen beleidsregels opgesteld. Die bleken later ook de basis te zijn voor de beleidsregels in de andere provincies.”
Hoeveel is er al extern gesaldeerd in Limburg met de agrarische sector?
„Nog niets. Er is nog geen gebruik van gemaakt.”
Uit een rondgang van Stal&Akker blijkt dat er wel veel interesse is van projectontwikkelaars in Limburg.
„Dat horen we vaker. Vooral dat projectontwikkelaars interesse hebben, maar dat betreft vaak woningbouw. Ik kan me voorstellen dat dit in de Randstad speelt, maar hier in Limburg niet zo sterk. En dat is ook wel logisch. Het voorbeeld van Provincie Brabant met Logistiek Park Moerdijk laat zien dat je voor een klein beetje uitstoot in alle hoeken van Nederland stikstofrechten moet aankopen. Voor industrie zal er een drempelwaarde moeten komen. In het oude systeem was dat zo. Als daar niets aan verandert, heb je niets aan extern salderen. Het is een middel, veel belangrijker is een generieke daling van stikstof. Als alles om laag gaat, ontstaat er ruimte.”
Bent u dan niet bang dat extern salderen tot verloedering van het platteland leidt?
„Voor Limburg ben ik daar niet zo bang voor. Je moet dan wel zorgen dat je alles goed kan registreren en monitoren. De beleidsregels hebben één groot voordeel. Als er dingen gebeuren die onwenselijk zijn, kunnen we ze meteen open- of dichtzetten. We vergaderen net als in de meeste andere provincies op dinsdag met Gedeputeerde Staten en kunnen daar zo’n besluit nemen.”
Ondanks dat er nog geen transacties zijn gedaan, is er in Limburg wel een stikstofbank. Hoe zit dat dan?
„Provincie Limburg had al ammoniakrechten in eigendom door het opkopen van landbouwbedrijven door de ontwikkelingen bij Greenport Venlo. Die rechten hebben we in drie mini-stikstofbankjes geplaatst voor de Natura 2000-gebieden Mariapeel, Maasduinen en Grote Peel. Die stikstofruimte kan afgenomen worden voor de ontwikkeling van Greenport Venlo. ”
Wat is de geldelijke waarde van die ammoniakruimte in de Limburgse stikstofbanken?
„Daar zijn we naar aan het kijken. Het ontwikkelbedrijf, eigendom van onze provincie en een aantal gemeenten, gaan in Venlo bouwkavels aanbieden met en zonder stikstofruimte. Ik denk dat het in het najaar met het vaststellen van het bestemmingplan duidelijk wordt welke bedragen we daar aan kunnen hangen.”
Wordt ammoniak 1-op-1 uitgeruild met NOx of wordt daar een andere verhouding toegepast?
„We volgen hier de rekenmodule van Aerius, waarmee de berekeningen worden gemaakt om te bepalen hoeveel stikstof waar terecht gaat komen of verdwijnt. ”
Hoe verhouden de Limburgse stikstofbanken zich tot het landelijke Stikstof Registratie Systeem (SSRS) en kan daar uitwisseling tussen plaatsvinden?
„Op dit moment zit er in de landelijke stikstofbank alleen een module voor snelheidsverlaging op de snelwegen. Voor extern salderen met de agrarische sector moet daar een module voor bijkomen. Die is nog niet klaar. De andere provincies kunnen net als in Limburg wel stikstofbanken opzetten. Wij hebben dat gedaan om de ontwikkelingen in Limburg niet stil te laten vallen. Als die module voor extern salderen er straks wel is, dan zijn onze stikstofbanken in theorie overbodig en kunnen ze overgeheveld worden naar de nationale stikstofbank.”
Bent u voor of tegen een koppeling van ammoniakrechten met dierrechten?
„Als de minister daartoe besluit, zullen we dat in Limburg ook moeten toepassen, maar je maakt de rekening voor andere sectoren dan drie keer zo hoog. Dat vind ik onverstandig, omdat er dan ongunstige bijeffecten kunnen ontstaan voor onder andere de leefbaarheid van ons platteland. Dierrechten zijn bovendien niet het probleem. Stikstof wel en daar moet je je als overheid dus ook op richten. In Limburg hebben we de strengste ammoniakwetgeving van Nederland, maar we hebben er wel voor gezorgd dat ontwikkeling mogelijk blijft. Die kant moeten we met stikstof ook op.”
Juristen van Farmers Defence Force zochten uit dat Nederland met haar fijnstofuitstoot tegen het nationale plafond aan zit dat Europa heeft toegestaan. Door stikstof van landbouw naar andere sectoren over te hevelen neemt die uitstoot met een factor 20 toe. Hebben de juristen van Limburg daar ook naar gekeken en zo ja ziet u daar een probleem ontstaan?
„Ik weet niet of die redenatie hout snijdt. We rekenen nu met Aerius. We moeten ergens mee rekenen, anders wordt het wel heel erg ingewikkeld om vergunningen af te geven. Bovendien gaat het bij fijnstof over de nationale uitstoot. Daar is het rijk voor verantwoordelijk.”