Vier kalveren slachtoffer van nieuwe wolvenaanval in Someren
Twee weken geleden werd de eigenaar van de kalveren, Jan Leenders, al op de hoogte gesteld dat een van zijn hooglanders zou zijn aangevallen door een wolf. Tegen RTL Nieuws zegt Leenders dat hij dat toentertijd niet geloofde. Leenders heeft 150 dieren verspreid over Noord-Brabant en Limburg.
Bij een volgende dood aangetroffen Schotse hooglander van Leenders is er een expert aan te pas gekomen. Toen was Leenders overtuigd. „Het was absoluut het werk van een wolf. De hooglanders waren letterlijk opengereten.”
Melkveekalveren
Het is een zeldzaamheid dat wolven zich wagen aan landbouwhuisdieren anders dan schapen. Dat is ook de reden dat voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO Melkveehouderij zegt niet zo met de wolven bezig te zijn. „Vergeleken bij runderen zijn schapen veel kwetsbaarder”, zegt de voorzitter.
Op het erf
„In de melkveehouderij lopen onze kalfjes meestal niet in de wei, dus dan is het risico minder. De koeien die moeten afkalven, worden in de stal gehouden. Of in ieder geval kortbij de boerderij om ze te observeren. Op het moment dat de koeien gekalfd hebben, dat gaat het kalf meestal in een hokje. In elk geval binnen, dus ik zie het risico voor de melkveehouderij niet direct zo groot. Als een wolf een kalfje van een melkveebedrijf wil aanvallen, moet de wolf op het erf komen en dat zal hij niet zo snel doen, denk ik”, zegt Meulenbroeks.
Volgens de voorzitter van LTO Melkveehouderij lopen vleesveekalveren meer gevaar. „Bij vleesvee gebeurd het wel dat de koeien met de kalveren in de wei lopen. Dat is nu ook min of meer gebeurd bij de wolvenaanval in Someren. De runderen stonden in een natuurgebied, schijnbaar.” Echter LTO-voorzitter Kalverhouderij Wim Thus ziet dat anders.
Vleesvee
Thus: „Zeker in de Nederlandse kalverhouderij worden kalveren binnen gebouwen gehouden, dus derhalve zie ik daar niet een, twee, drie een wolf binnenkomen om dieren aan te vallen. Dat gaat niet gebeuren, al zouden ze het willen. Dus ik moet toegeven dat wij daar ons geen zorgen om maken.”
Voor de vleeskalverhouderij hoeven er geen extra maatregelen tegen de wolf worden genomen, stelt de voorzitter van LTO Kalverhouderij. Opmerkelijk is dat Thus zegt dat juist de melkveehouders een groter gevaar lopen. „Over de melkveehouderij kan ik me niet echt uitlaten, maar het kan zo zijn dat wanneer een kalf buiten bij de koe loopt, dat op die manier er nog iets (wolvenaanval, red.) zou kunnen gebeuren. Maar, ik denk niet dat dat de grootste zorgen zijn bij de melkveehouderij. Die zorgen zijn er meer bij veehouders die hun dieren in de natuur laten lopen. Voor melkveebedrijven zijn dat vaak pinken maar ik denk niet dat de wolf zich daaraan zal vergrijpen. Maar goed, nogmaals, ik wil me verder niet over de melkveehouderij uitlaten. Wat de vleeskalfhouderij betreft: die staan binnen dus geen zorgen.”
Wolvencommissie Brabant
LTO-voorzitter Schapenhouderij Saskia Duives heeft zitting in de Gelderse wolvencommissie onder leiding van Pieter van Geel. Na de wolvenaanval op de kalveren in Someren, heeft zij gesteld dat Brabant ook een wolvencommissie in het leven moet roepen om maatregelen tegen de wolf te nemen/vergoeden. Thus is het daar in principe mee eens, maar ziet daarin geen rol weggelegd voor de kalverhouderij. Ook Meulenbroeks staat achter zijn medevoorzitters. „Zou ik zeker doen (wolvencommissie Brabant in het leven roepen, red.), maar dan zou ik dat niet doen voor de melkveehouderij, maar voor de veehouderij in zijn algemeenheid. Zo'n commissie Is echt een must. Maar dan gaat het met name over andere diersoorten. En ik zeg niet dat het niet kan gebeuren, dat een wolf een drachtige pink of een koe pakt, maar meestal zie je toch dat het om dieren gaat die niet heel veel groter zijn dan de wolf zelf. Ik vind wel dat er een wolvenbeleid gemaakt moet worden. Wolven kunnen namelijk ook hondsdolheid en andere ziektes met zich meebrengen, dus daar moet de discussie ook over gaan.”