Caring Farmers timmert aan de weg
De landelijke belangenbehartiger vertelt in de commercial die sinds afgelopen weekend te zien is, over het doel van de Caring Farmers. De boeren staan voor een natuurinclusieve kringlooplandbouw met als belangrijkste thema’s het herstellen van de biodiversiteit, het sluiten van de kringlopen door de ketens korter te maken en het verbeteren van het dierenwelzijn. ‘Geen externe input’ is een ander belangrijk aspect.
Geen chemicaliën
De belangenbehartiger wil een landbouw waarin de biodiversiteit ieder jaar toeneemt. Dus ieder jaar meer vogels, insecten en wormen. Iedere boer kan aanhaken, ongeacht de huidige status van zijn/haar land, en starten met de weg naar natuurinclusief. Caring Farmers zegt dat natuurinclusief boeren een hele omslag betekent. Welke machines zijn er, welke middelen gebruik je, hoe zit het met de kosten, omzet en afzet? De boeren wisselen kennis uit en staan open voor nieuwe ideeën. „We staan positief tegenover technologie, big data en privatisering, mits dit in dienst staat van het versterken van de natuurlijke processen. Voor ons zijn dit geen tegenpolen, maar twee technieken die goed samen kunnen werken.” Caring Farmers willen er naar toe werken om landbouw te bedrijven zonder gebruik van chemicaliën en kunstmest. Minder ploegen, de grond zoveel mogelijk bedekt laten en ‘betere’ mest gebruiken in combinatie met de best mogelijke gewasrotaties zijn methodes waarmee Caring Farmers aan de slag zijn.
Het hele dier
Wat betreft het dierenwelzijn, streeft de club minimaal naar een uitloop in de buitenlucht. Deze boeren kiezen voor rassen die niet zijn gefokt op de hoogste productie. De boeren vinden dat een dier gewoon dier hoort te zijn. „We passen niet het dier aan aan de omgeving. Ingrepen horen er dan ook niet bij.” Transport is volgens de Caring Farmers stressvol voor dieren en moet worden voorkomen. „En wij zetten ons in om het hele dier te gebruiken en verspilling te voorkomen.” Consumenten helpen de organisatie een luidere stem te hebben door de commercial te financieren, en zij nemen producten van hen af. In de omslag naar de kringloop laten de Caring Farmers zich bijstaan door wetenschappers en ketenpartners. Vanaf ruim voor de oprichting is er een aantal organisaties dat de boeren steunt. Dat zijn diverse organisaties zoals het Louis Bolk Instituut, Caring Vets, de Dierenbescherming en Transitiecoalitie Voedsel.
Inmiddels is de website vijf dagen in de lucht en zijn 150 boeren aangesloten bij Caring Farmers. Ook gangbare boeren melden zich nu dagelijks aan. Op social media is de commercial reeds 120.000 keer gedeeld.
Samenhang en wisselwerking
Wim en Harriëtte van Roessel – van der Heijden hebben in het Brabantse Riel een biologische boerderij. De weilanden grenzen aan een natuurgebied. In de weilanden rond de boerderij grazen 100 melkkoeien en hun kalveren op zo’n 100 hectare. Het bedrijf werkt agro-ecologisch en heeft als filosofie ‘het samenwerken met en leren van de natuur’. Samenhang dus tussen bodem, plant, dier, mens en omgeving. Een constante zoektocht en leerproces naar het verbeteren van de wisselwerking tussen alle onderdelen.
„Kringlopen zijn het fundament van ons bedrijf. Alles wat de natuur, mens en dier produceert zo goed mogelijk gebruiken, om hoogwaardig en gezond voedsel te produceren. De natuur werkt volgens een ingenieuze kringloop waarin afval niet bestaat. Hierbij wordt gestreefd naar een maximale herbruikbaarheid van producten en grondstoffen”, zegt Lina van Roessel, dochter. „We zijn pas sinds een paar dagen ingeschreven als Caring Farmer. De ideeën komen overeen, het sluit mooi aan bij ons bedrijf waarbij we al zoveel kringloop hebben.”
Bomen en hagen
Een gezonde en vitale bodem is de basis. „De bodem is de maag van de gewassen. Voeden we de bodem goed, dan floreert de plant. De koeien grazen in kruidenrijke weides beplant met bomen en hagen. Een aanvulling op het rantsoen en schaduw voor de dieren en gewassen. Doordat de koeien in het voorjaar kalven halen we meer melk uit gras en voeren we geen krachtvoer bij. We laten de kalveren ongeveer vijf maanden bij de moeders lopen om te drinken en te leren."
Verwarming
Het melken van de koeien gebeurt met een energiezuinige frequentie gestuurde vacuümpomp en een warmte-terugwinsysteem voor het koelen van de melk. „We produceren energie door zonnepanelen. Door gebruik van warmte uit melk en zonnecollectoren verkrijgen we warm water. Het regenwater van de koeienstal wordt opgevangen in een kelder. Onze volledig elektrische warmtepompen halen warmte uit dit regenwater en zetten deze om naar warmte voor verwarming van onze gebouwen en tapwater.”
Wijs met water
De Brabanders in Riel vinden dat ze zuinig moeten zijn met water. „Daarom zorgen we dat het hemelwater van gebouwen en verharding in een wadi (greppel) stroomt. Een wadi is een voorziening voor het infiltreren, bufferen en afvoeren van hemelwater. Het hemelwater zakt weg naar het grondwater waardoor de (hemelwater) kringloop gesloten wordt. Het regenwater van de koeienstal wordt opgevangen in een kelder.”
De natuur is voor hen de bron van inspiratie; „Er zijn geen verliezen, alles heeft een functie. Maar een echte kringloop nabouwen in de landbouw kan niet omdat het verwijderen van de oogst betekent dat het systeem niet gesloten is. Ieder element heeft hierbij meerdere functies. De koeien leveren mest voor een vruchtbare bodem, met begrazing verwijderen ze ongewenste planten, ze produceren melk en vlees. Door de dieren zoveel mogelijk hun natuurlijke behoefte te laten volgen maken we positieve stappen op het gebied van gedrag en gezondheid. Daar horen gehoornde dieren bij.” Kruiden en homeopathie worden ingezet om de algehele weerstand te verhogen.