Noord-Brabant trekt ruim 1,2 miljoen euro uit voor stalinnovaties
“In Brabant zoeken we naar een balans tussen veehouderij en omgeving. Met het ondernemerschap van onze boeren en de innovatiekracht van onze industrie lukt het om stallen vergaand te verbeteren. Deze brongerichte systemen zijn beter voor het klimaat, de omgeving, de boer en de dieren”, zegt gedeputeerde Anne-Marie Spierings.
De stalinnovaties betreft boeren in de vleeskalverhouderij, de melkveehouderij en de varkenshouderij.
Vleeskalverhouderij
Om de ammoniakemissie in de vleeskalverhouderij te halveren, wordt onderzoek naar zes brongerichte stalsystemen financieel ondersteund. De nieuwe stalsystemen worden gebouwd en gemeten bij kalverhouder Thelosen in Someren. Monteny Milieuadvies, projectleider W. van Hoof (Keigroen), de Dierenbescherming, WUR, RVO en de provincie Noord-Brabant werken mee aan dit project. Van de miljoen euro financiert de provincie 680.000 euro om de verschillen stalstystemen te realiseren.
Melkveehouderij
Boeren Gremi Loeffen in Langenboom, Pijnenburg-Boons in Hilvarenbeek, Van Dijk-Van der Horst in Groeningen en Hoeve Zonnelust in Schijndel doen mee aan het onderzoek naar een verbeterde sleufvloer in de melkveehouderij. Bij het onderzoek zal de mest vaker worden weggeschoven, worden de doorgang van de stallen emissiearm gemaakt en worden de schuifbladen elk jaar vervangen. Met deze aanpassingen moet de ammoniakuitstoot van 12 kilogram naar 7 kilogram dalen. De provincie financieert 63.850 euro van de totale projectkosten bij. Deze kosten zijn 91.214 euro De vloer wordt ontwikkeld door Adviesbureau DLV.
Varkenshouderij
Keten Duurzaam Varkensvlees / De Hoeve Innovatie wil met de provinciale subsidie kijken hoe de Stal van de Toekomst ook toepasbaar is in stallen met brede mestkelders bij vleesvarkens en gespeende biggen. De Stal van de Toekomst kenmerkt zich door dagelijkse ontmesting. Hierdoor kan vorming van de ontwikkeling van ammoniak en vergelijkbare gassen voorkomen worden, wat luchtfiltering overbodig zou maken. Gevolg is dat de uitstoot van ammoniak, geur, fijnstof en methaan daalt zonder dat er een luchtwasser aan te pas hoeft te komen. De provincie draagt 466.400 euro van de 583.000 euro dat het project kost bij.