Onderzoek naar peilgestuurde drainage in Colijnsplaat
Voor het onderzoek worden twee stukken land van een hectare met elkaar vergeleken; op beide stukken wordt hetzelfde gewas verbouwd en de grond wordt op dezelfde manier bewerkt. Het enige verschil is dat op het ene stuk is een peilgestuurd drainagesysteem aangelegd en op het andere stuk niet; daar kan de natuur zijn gang gaan.
Dit jaar is er chichorei gezaaid, volgende jaren staan uien en tarwe op de planning. Bij de gewaskeuze is het bouwplan van de proefboerderij gevolgd. Boot: „Wij kiezen ervoor om de gangbare akkerbouwgewassen, zoals die hier geteeld worden, te verbouwen en te kijken hoe die het doen met dit systeem.” Door middel van sensoren wordt de situatie in de bodem gemonitord.
Verwachtingen
„Voor ons is nog niet veel bekend over hoe dit systeem werkt voor cichorei”, zegt Boot als hij gevraagd wordt naar zijn verwachtingen. „Bovendien heb je eerst een gewas nodig en dat is nu wel een probleem.” Peilgestuurde drainage is er volgens Boot op gericht om een gewas aan de groei te houden. „Van dit systeem profiteren de wortels”. Echter, doordat het al zo vroeg in het jaar droog is in Zeeland, staan veel gewassen er volgens Boot „zeer slecht” bij. „Zaden moeten nog ontkiemen. Vooral de fijnzadige gewassen als uien, suikerbieten en cichorei zijn momenteel de probleemgevallen. Voor het ontkiemen is nog steeds regelmatig een bui regen nodig en biedt peilgestuurde drainage geen oplossing.”
Hij vervolgt: „Maar, op basis van ervaringen die elders in het land zijn opgedaan, denk ik wel dat de theorie de van capillaire werking werkt waarbij er een verticaal transport van water richting de wortels plaatsvindt.” Hierbij plaatst hij de kanttekening dat deze ervaringen zijn opgedaan op plekken waar de beschikbaarheid van zoet water geen beperkende factor is, anders dan in grote delen van Zeeland. „Wij moeten het water uit de diepere lagen van de grond halen of zoet water aanvoeren.”
Weinig water
Naast peilgestuurde drainage, zoekt de proefboerderij ook naar eventuele andere oplossingen om met de beperkte beschikbaarheid van zoet water om te gaan. Boot: „We werken ook met druppelirrigatie in aardappels en zaaiuien. Dan kan je met betrekkelijk weinig water toch veel in tact houden.”
Subsidie
Het onderzoek maar de effecten van peilgestuurde drainage wordt gefinancierd door de gemeente Noord-Beveland, provincie Zeeland, het Rijk en waterschap Scheldestromen. Provincie Zeeland verleent een subsidie van 356.643 euro.