Ook Waterschap Limburg kondigt onttrekkingsverbod oppervlaktewater af
In navolging van andere waterschappen kondigt nu ook Waterschap Limburg een beregeningsverbod af. Vanaf aanstaande vrijdagochtend 22 mei om 6.00 uur mogen particulieren en bedrijven geen water meer uit Limburgse beken en sloten pompen om o.a. te sproeien of te beregenen. Dit verbod geldt tot het moment dat de waterafvoer van de beken weer op niveau is en uiterlijk tot 1 oktober 2020. Daartoe heeft het bestuur van Waterschap Limburg dinsdagmiddag besloten. Ze wil zo een verdere daling van het waterpeil voorkomen, acute schade in beken tegengaan en zorgen voor voldoende watervoorraad in de aanloop naar de zomer. Handhavers van Waterschap Limburg gaan controleren op de naleving van het verbod. Deze controles vinden ook in vroege ochtend- en avonduren en in het weekend plaats. Zelf gaat waterschap de komende tijd het water in de beken vasthouden door stuwen op te zetten en zoveel mogelijk water vanuit de Maas naar de beken toe te voeren. Verder roept ze iedereen op om zuinig om te springen met water.
Uitzondering
Bij hoge uitzondering is het mogelijk een tijdelijke, kortdurende, eenmalige ontheffing van het verbod bij het waterschap aan te vragen. Zo’n ontheffingsaanvraag is alleen succesvol indien nut en noodzaak van de onttrekking voldoende onderbouwd zijn en de onttrekking op een efficiënte wijze plaatsvindt. Ook zijn er voor het onttrekkingsverbod uitzonderingen op beken die voldoende afvoer hebben en voor kapitaalintensieve teelten.
Goed werk geleverd
„Het afgekondigde onttrekkingsverbod is geen straf. Integendeel,” onderstreept agrariër en bestuurder van Waterschap Limburg Har Frenken: „In de afgelopen winterperiode is er gelukkig veel neerslag gevallen. Vervolgens hebben de Limburgse boeren goed werk geleverd door extra veel water te bufferen. Alle stuwen hebben de hele periode op de zomerstand gestaan. Mede daardoor bevond zich het grondwaterpeil aan het begin van de lente weer op een normaal niveau. En dat na twee droge zomers. Maar na zo’n lange bijna regenloze periode weet een ieder dat het weer snel te droog is. De wateraanvoer in de beken nemen af en de grondwaterpeilen zakken.”
Andere manier van waterbeheer
Het relatief nieuwe fenomeen van watertekorten, vraagt volgens Har Frenken om een structureel andere manier van waterbeheer en omgaan met water. „Daar zal iedereen zijn steentje aan moeten bijdragen. Van het zorgen voor regenwateropvang bij je thuis tot het kijken naar gezamenlijke aanpakken over waterbeschikbaarheid door overheden, bedrijfsleven, land- en tuinbouw en natuurorganisaties”, legt Frenken uit. In dit kader heeft het waterschap onlangs een Limburgse Wateranalyse opgesteld. Hierin worden negen ingrijpende maatregelen voorgesteld. Zoals een kwart van het verharde oppervlakte in Limburg afkoppelen om water te laten infiltreren en de stuwstanden van primaire en secundaire watergangen het jaarrond op de hoge zomerstand zetten.
Water vasthouden steeds noodzakelijker
Wat we volgens Har Frenken nu leren is dat het steeds noodzakelijker wordt om elk jaar zo veel mogelijk water vast te houden. „Sommige gewassen op lagere delen lopen daardoor mogelijk schade op. Maar agrariërs moeten zich dan zelf de vraag stellen of het wel verantwoord is om bepaalde gewassen op percelen te telen waar ze de kans lopen dat ze te kampen krijgen met langdurige nattigheid.”