Mestverwerker Wanroij ‘met rug tegen de muur’
Daar vroeg Cleanergy voor een wijziging van de typering van het bedrijventerrein waar mestverwerker zit. Volgens de provincie is Molenveld een te licht bedrijventerrein en horen mestverwerkers daar niet thuis. Die mogen wat Noord-Brabant betreft alleen op zware en middelzware bedrijventerreinen zitten. Alleen zit de mestverwerker met toestemming van de provincie al sinds 2006 op bedrijventerrein Molenveld. En daar wil Cleanergy zo mogelijk nog verder uitbreiden. Maar rechter en staatsraad Gerrit Hoogvliet van de Raad van State kon mestverwerkingsbedrijf Cleanergy in Wanroij woensdag tijdens een rechtszaak weinig hoop bieden. Cleanergy ligt al jaren overhoop met de gemeente Sint Anthonis en de provincie Noord-Brabant over zijn uitbreidingsplannen.
75.000 ton
Hoewel het bedrijf sinds 2012 over een vergunning beschikt om jaarlijks 50.000 ton mest te verwerken, kan Cleanergy door allerlei procedureel gedoe en verzet vanuit de omgeving sinds 2006 niet meer dan 36.000 ton verwerken. Bovendien wilde het bedrijf al jaren doorgroeien naar 75.000 ton, zei bestuurslid en veehouder Marcel Rijkers woensdag tijdens de rechtszaak in Den Haag. „Want de dertig bij Cleanenergy aangesloten veehouders hebben de afgelopen jaren meer dieren en dus meer mest gekregen. Door de voortdurende aanscherping van allerlei wetten en regels moeten boeren steeds meer hun eigen mest verwerken. Op ons bedrijfsterrein in Wanroij is daarvoor meer dan voldoende ruimte. Maar de gemeente wil ons daar niet meer hebben. En de provincie, die ons bedrijf in 2006 nog als voorbeeld voor mestverwerkers op bedrijventerreinen noemde, wil ook niet meer. We staan met de rug tegen de muur en hebben een steek in de rug gekregen”, aldus Rijkers.
Puinbreekbedrijf
Hoewel het mestverwerkingsbedrijf sinds begin vorig jaar in onderhandeling is met buurman en puinbreek- en grondbedrijf Wouters over de verkoop van het mestverwerkingsterrein, is er nog altijd geen einddeal, erkende Rijkers. Om die reden stapte Cleanergy naar de Raad van State om te voorkomen dat het bedrijf straks helemaal met lege handen staat als de verkoop onverhoopt mocht afspringen. Want de gemeente is ook al druk bezig met een nieuw bestemmingsplan voor het bedrijventerrein, waarbij de mestverwerker in zijn geheel wordt wegbestemd, bleek in Den Haag. Om dat te voorkomen hoopt Rijkers dat de Raad van State de provincie dwingt te erkennen dat Molenveld een middelzwaar bedrijventerrein is. Want volgens het Brabantse beleid mogen mestverwerkers alleen op zware tot middelzware bedrijventerreinen zitten.
Wat de provincie betreft ligt Cleanergy op een licht bedrijventerrein waar veel bedrijfswoningen staan. Volgens Rijkers klopt dat verhaal niet en zitten er behoorlijke zware bedrijven op Molenveld, waaronder het naburige puinbreekbedrijf. Toch zei staatsraad Hoogvliet te betwijfelen of hij de provincie in een uitspraak kan dwingen de typering van een bedrijventerrein aan te passen. „Ik ga het allemaal nog eens bekijken”, zei hij.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ruth van Schriek