Droogte slaat keihard toe in Zeeuwse bieten: „Het ziet er triest uit”
![Gerard Mangnus: „Ik kan alleen maar hopen dat er in de komende weken een buitje valt."](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/02/50/089/bieten_stand_droogte.-detail.jpg)
In de afgelopen twee jaar hadden zijn gewassen ook te lijden onder de droogte, maar er kwam wel een opbrengst. Het probleem dit jaar is de vroegheid van de droogte. „Vorig jaar hadden de gewassen nog een kans om te kiemen en zich te ontwikkelen. Nu lukt dat niet.” Een tweede perceel bieten had Mangnus begin mei overgezaaid. Daar komen de eerste plantjes voorzichtig boven. „Afwachten wat daar van terecht komt. Hopelijk komt er nog wat regen. Maar als deze jonge kiempjes verdrogen, dan is het fout.” De bieten lopen door de droogte twee maanden achter. „Ze hadden nu zo’n beetje dicht moeten staan. Dat gaat ons tientallen procenten in opbrengst kosten.”
Mangnus is bij lange na niet de enige teler die hier mee te kampen heeft, weet hij. „In Zeeuws-Vlaanderen hebben we te maken met brak water. Beregenen kan slechts op een kwart van de gronden hier. Je ziet direct het verschil tussen de percelen waar wel of niet is beregend.”
Hoe nu verder? Mangnus weet het niet. „Ik kan alleen maar hopen dat er in de komende weken een buitje valt. Maar als het droog blijft…. Tja, dan had ik net zo goed niet hoeven overzaaien.”
Suiker Unie is bekend met de uitval als gevolg van de droogte, maar kan nog geen inschatting geven van de omvang van het probleem. De inventarisatie is nog in volle gang, zegt Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie. „In zijn algemeenheid kun je stellen: hoe zwaarder de grond, hoe moeizamer de opkomst is geweest.” Hij adviseert telers die overwegen het gewas vanwege de slechte stand onder te werken contact op te nemen met de buitendienst van Suiker Unie.