LTO Nederland wil herziening provinciaal wolvenbeleid
‘Zwervende wolven zijn de boosdoeners’
Haarman mist in het huidige wolvenplan van het IPO hoe er omgegaan moet worden met zwervende wolven. „Van boeren wordt verwacht dat ze hun vee beschermen, bijvoorbeeld door het plaatsen van rasters. Maar dat is in de praktijk lastig te realiseren. Voor bedrijven die bijvoorbeeld schapen op vaste percelen hebben lopen, is het plaatsen van rasters een mogelijkheid. Maar het is heel gebruikelijk dat schapen niet alleen maar op eigen gronden grazen. Het is niet te doen om al die percelen, omdat het vaak ook om wisselende percelen gaat, telkens te voorzien van een raster. En dan heb ik de kosten nog niet eens meegerekend, want die rasters zijn een dure aangelegenheid.”
Daarnaast is het volgens hem niet te zeggen waar zwervende wolven zullen opduiken omdat deze dieren dagelijks grote afstanden kunnen afleggen. „Welke percelen moet je dan afrasteren? En wolven hebben het vooral voorzien op schapen, maar er zijn ook andere dieren, zoals kalveren, gepakt. Moeten we dan alle schapen- en koeienweides afrasteren? Waar houdt het op?”
‘Strakke regels’
Volgens Haarman is het noodzakelijk dat er „strakke regels” worden opgesteld om de wolf in Nederland te reguleren. „De politiek heeft besloten dat de wolf welkom is in Nederland. Dan moet er wel goed mee worden omgegaan. Wijs leefgebieden aan en stel vast hoeveel roedels er in Nederland kunnen worden gehandhaafd.” Het vangen van zwervende wolven en deze overplaatsen naar gebieden waar ze voldoende ruimte hebben om te foerageren zou volgens hem een optie kunnen zijn. „Het is bij een zwervende wolf natuurlijk wel de vraag of hij in zo’n gebied blijft. Maar ik zou zeggen: probeer het en zorg er dan wel voor dat het dier niet opnieuw voor overlast zorgt want anders ben je het probleem aan het verplaatsen.”
Bejagen
Het bejagen van de wolf zou voor Haarman ook tot een van de mogelijkheden behoren. „Als je alle andere opties hebt overwogen en weet dat een wolf in een gebied waar hij niet thuishoort de boel op kop gaat zetten, kom je uiteindelijk van verjagen uit op bejagen.” De wolf is beschermd in Nederland. Haarman: „Maar je moet op een gegeven moment wel kijken: wat is nog acceptabel? Het bejagen van wolven zal best heel lastig worden en wellicht moet er dan ook op Europees niveau wat geregeld worden maar regel dat gewoon”, vindt hij. „We hebben er eerder al voor gewaarschuwd en dan zeg ik: ‘IPO, neem die verantwoordelijkheid en laat dit niet verder escaleren’. Het kan niet zo zijn dat boeren met angst en beven ’s morgens de wei of stal ingaan om te kijken of daar een wolf is geweest. En je kan niet het hele platteland vol zetten met rasters. Dat is niet te doen en onbetaalbaar.”
Haarman merkt dat de wolvenaanvallen die de afgelopen tijd plaatsvonden, bijvoorbeeld in Noord-Brabant, voor onrust, woede en angst zorgen bij boeren in die gebieden. „ Een aanval heeft een enorme impact op het vee én veehouder.”
Lees hier de brief van Ben Haarman aan het IPO.