Brabantse Delta herijkt waterpeilen in noordwesthoek
Een dergelijke herijking doet het waterschap gemiddeld eens per tien jaar, legt communicatieadviseur Danique van Tilburg uit. „We willen weten of het waterpeil in de sloten en van het grondwater nog past bij het gebruik”, geeft ze aan. „Kloppen de peilen nog, laten we niet te veel water weglopen?”
In het betreffende gebied rondom Willemstad, Fijnaart, Helwijk en Heijningen zitten veel akkerbouwers op zware klei. Het waterschap nodigt gebruikers van het gebied nu uit om het te melden als ze tegen waterstandsproblemen aanlopen, zoals te natte grond. Naast boeren worden ook andere (grond)gebruikers geraadpleegd, zoals agrarische natuurverenigingen en visverenigingen, zegt Van Tilburg.
Telefonische inventarisatie
De stakeholders hebben hierover een brief gekregen. Normaliter belegt het waterschap hiervoor bijeenkomsten, maar vanwege corona zal de inventarisatie telefonisch gebeuren. Ook andere belanghebbenden die geen brief hebben ontvangen, maar wel ideeën en wensen hebben ten aanzien van de waterpeilen, worden uitgenodigd om die door te geven. Dat kan tot 30 juni via de pagina over peilbesluiten.
Het waterschap wil zoveel mogelijk rekening houden met ieders wensen en belooft alle belangen zorgvuldig af te wegen om tot een voorstel te komen voor een nieuw peilbesluit. Begin 2021 wil het waterschap dat dan voorleggen aan de belanghebbenden. 'Hopelijk kan dat dan wel tijdens een bijeenkomst', aldus Brabantse Delta. In de loop van 2021 beslist het waterschapsbestuur uiteindelijk over het nieuwe peilbesluit.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Waterschap Brabantse Delta