Brabant onderzoekt mogelijkheden om vestiging wolf Heusden te voorkomen
Volgens de provincie blijft preventie de basis, ‘omdat de wolf niet gedood of gevangen mag worden bij gewoon natuurlijk gedrag’. „De aanvallen en daarmee gepaard gaande onrust die we nu in het gebied ervaren is echter ook niet wenselijk. We willen voorkomen dat de wolf gewend raakt om op schapen te jagen”, aldus gedeputeerde Elies Lemkes-Straver. Als dit lukt dan zou volgens deskundigen de wolf uit zichzelf in twee weken het gebied moeten verlaten, stelt de gedeputeerde. „Daarvoor is het wel noodzakelijk dat veehouders hun vee goed beschermen in de nacht.” Mocht het dier dan alsnog het gebied niet hebben verlaten, dan kijken de instanties naar een volgende stap. Wat die gaat inhouden, wordt nog onderzocht.
Verantwoordelijkheid
ZLTO-bestuurder Jeanette van de Ven vindt het goed dat er actie komt om de wolf te verdrijven uit het gebied. „We kijken wel kritisch naar de afloop. Want waar in Brabant is er ruimte voor de wolf? We moeten samen gaan werken aan werkbare afspraken en maatregelen, zodat extensieve veehouderij en natuurbegrazing zich kunnen handhaven in onze mooie provincie.”
Aan veehouders in het gebied wordt de oproep gedaan om hun vee te beschermen in de nacht door de dieren binnen te halen of buiten te beschermen met wolfwerende netten. Als veehouders nog niet over deze netten beschikken, zijn er in beperkte mate nachtkralen als noodoplossing bij de provincie te leen. ‘De bescherming van het vee is een verantwoordelijkheid van de eigenaar zelf’, schrijft de provincie.
‘Strakke regels’
LTO Nederland riep eerder deze week de provincies op om het huidige wolvenbeleid te herzien. De belangenorganisatie vindt dat er binnen het huidige beleid te weinig handvatten worden geboden voor het reguleren van zwervende wolven. Ben Haarman, portefeuillehouder Natuur- en Landschapsontwikkeling bij LTO Nederland, liet eerder aan Stal & Akker weten dat hij pleit voor „strakke regels”. „De politiek heeft besloten dat de wolf welkom is in Nederland. Dan moet er wel goed mee worden omgegaan. Wijs leefgebieden aan en stel vast hoeveel roedels er in Nederland kunnen worden gehandhaafd.”
Het vangen van zwervende wolven en deze overplaatsen naar gebieden waar ze voldoende ruimte hebben om te foerageren zou volgens hem een optie kunnen zijn. „Het is bij een zwervende wolf natuurlijk wel de vraag of hij in zo’n gebied blijft. Maar ik zou zeggen: probeer het en zorg er dan wel voor dat het dier niet opnieuw voor overlast zorgt want anders ben je het probleem aan het verplaatsen.”
Beeld: PXhere