Waterschap Limburg bestrijdt droogte in Waterbloem-pilot
De pilot wordt gehouden tussen Venlo en Roermond; om precies te zijn in de driehoek tussen de N562, Roggel en Neer. Zo'n 30 à 35 boeren hebben daar land in gebruik dat grenst aan een watergang van het Waterschap. Op de droge zandgronden zitten onder meer melkveehouders, vollegrondsgroentetelers en een bessenteler.
Onttrekkingsverbod
In Midden-Limburg is de grondwaterstand nu te laag. Beregenen vanuit oppervlaktewater is ook geen optie; sinds 22 mei geldt er in heel het werkgebied van het Limburgse waterschap een onttrekkingsverbod.
Om meer water in het gebied te krijgen, is er deze week een pomp geplaatst bij het Afwateringskanaal. Dat voert normaal alleen water af naar de nabijgelegen Maas, maar wordt nu gebruikt om de Zwartwaterlossingsbeek te voeden. “Die stond lang droog, maar inmiddels stroomt er weer water in de beek; dat is goed voor de flora en fauna”, aldus dagelijks bestuurslid Josette van Wersch.
Niet alleen de natuur is hiermee gebaat, ook de agrarisch ondernemers moeten hiervan gaan profiteren. Van Wersch: “Doel is om meer grip te krijgen op de aan- en afvoer van water, en daar beter op te kunnen sturen.”
Project Waterbloem
Er is geen eindtijd aan de pilot gekoppeld. De opgedane ervaringen vormen de basis van het grotere project Waterbloem, dat in juni van start gaat. De Waterbloem is een iets noordelijker gelegen natuurgebied. Als gevolg van lokale Peelrandbreuken – ondoordringbare bodemlagen – komt daar kwelwater omhoog.
Desondanks wordt deze zogenoemde Natte Natuurparel bedreigd doordat er nu voedselrijk landbouwwater naar het gebied stroomt. Het voedselarme kwelwater wat daar van nature naartoe stroomt, kan het gebied niet meer bereiken. Daarom moet het landbouwwater op een andere manier worden afgevoerd. Het omleiden van het landbouwwater en de aanvoer van water vanuit het Afwateringskanaal draagt bij aan de verbetering van het landbouwgebied, aldus het waterschap. En in heel natte periodes moet het water bovendien nog gerichter kunnen worden afgevoerd uit het gebied.
Het Waterbloem-project komt voort uit het beleid 'Nieuw Limburgs Peil'. Daarbij wordt per gebied bekeken welke problemen er spelen, en hoe die het beste kunnen worden aangepakt.