Vestiging wolf aanleiding voor nieuw Natura 2000-gebied
Trouwborst is universitair hoofddocent aan de rechtenfaculteit in Tilburg en als een van de weinige juristen gespecialiseerd in (roof)dieren en hun status in het natuurbeschermingsrecht. De wolf heeft vanuit de Habitatrichtlijn de status van beschermd dier. De wolf mag niet worden bejaagd en het leefgebied mag niet worden verstoord.
„In de Habitatrichtlijn geldt dat de dynamiek van de betrokken soorten leidend is”, benadrukt de rechtsgeleerde. „Daar waar de wolf zich vestigt, moet ie beschermd worden. En zeker als het tot voortplanting komt, kan al snel de verplichting volgen om het leefgebied van de roedel aan te merken als Natura 2000-gebied voor de wolf.”
Veluwe
Nederland telt sinds februari 2019 officieel één roedel. Die heeft zich gevestigd op de Veluwe. Trouwborst: „Dat ging relatief probleemloos, want dat is al bestaand Natura 2000-gebied. Maar als de wolf zich ergens in Brabant vestigt, buiten reeds beschermd gebied, moet Nederland daar wellicht een nieuw Natura2000-gebied aanwijzen.”
Trouwborst wil ook even het misverstand wegnemen dat een wolf 'wilde natuur' nodig heeft om zich te vestigen. „Voor een wolf is het al gauw goed. Hij heeft alleen maar een rustig plekje nodig waar hij kan eten, rusten en voortplanten. En waar hij niet wordt doodgeschoten.”
Het is ook niet zo dat je permanente 'rust' krijgt in de omgeving als een wolf zich eenmaal gevestigd heeft, waarschuwt Trouwborst. „Bij elke roedel geldt dat jongvolwassen wolven, van 1 à 2 jaar oud, gaan zwerven. Net als adolescenten gaan ze het huis uit en op zichzelf wonen. Dus die rondtrekkende wolven hou je altijd.”
Of de rondtrekkende Brabantse wolf zich daadwerkelijk in die provincie gaat vestigen, is moeilijk te zeggen. Wolven kunnen per etmaal wel 50 tot 60 kilometer afleggen en kunnen ook een rivier als de Maas overzwemmen.
Wolvenbeheer
In de regionale landbouwbladen van Agrio verschijnt zaterdag een uitgebreid interview met Arie Trouwborst. Daarin gaat hij nader in op de mogelijkheden voor het beheer van de wolf. Afschieten mag nu in elk geval niet, zo veel is duidelijk. Voor meer flexibiliteit in het wolvenbeheer zal Nederland de samenwerking moeten zoeken met andere EU-lidstaten met wolven uit dezelfde populatie, aldus Trouwborst.
Nog geen abonnee? Vraag hier een gratis proefnummer aan.