Taakstraffen en geldboetes voor subsidiefraude mestverwerkingsmachines
De twee bedrijven van de man uit Reusel krijgen van de rechtbank ieder een geldboete van 7.500 euro opgelegd. Het bedrijf van de 39-jarige man uit Vredepeel moet ook een geldboete van 7.500 euro betalen. Een andere man uit Reusel, die via zijn adviesbureau betrokken geweest zou zijn bij de subsidieaanvragen, is vrijgesproken. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat hij iets met de fraude te maken heeft gehad.
Onjuistheden
In 2014 vroeg de 56-jarige man uit Reusel subsidies aan voor twee machines waarmee hij varkensmest beter kon verwerken. Bij een controle die een jaar later plaatsvond, bleek echter dat er één machine was geleverd. Het betrof een machine waarvoor geen subsidieaanvraag was gedaan en de machine was daarbij helemaal niet subsidiabel. ‘Bovendien was de machine geplaatst bij een ander bedrijf van de verdachte, niet de bedrijven waarvoor subsidies waren aangevraagd’, aldus de rechtbank.
De aangevraagde subsidies werden overigens niet uitgekeerd omdat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland onjuistheden in de subsidieaanvragen constateerde. Volgens de rechtbank zaten de subsidieaanvragen elk op een bedrag van ruim 68.000 euro.
Facturen
De man uit Vredepeel bouwde de geleverde machine en stuurde facturen voor de twee andere machines die niet geleverd zijn. ‘Die facturen waren nodig om de valse subsidieaanvragen te kunnen doen’, stelt de rechtbank en acht de man en zijn bedrijf eveneens schuldig aan fraude.
Oneerlijke concurrentie
De rechtbank vindt dat de twee verdachten de integriteit van het financiële en economische verkeer ‘ernstig hebben geschaad’ en weegt dit mee in de bepaling van de straffen. ‘Ze hebben stukken vervalst waarvan gesteld moet kunnen worden dat zij juist zijn voor de juiste besteding van belastinggeld’, aldus de rechtbank. ‘Daar komt bij dat, als de gevraagde subsidies wel waren uitgekeerd, de verdachte via zijn bedrijf een oneerlijke concurrentiepositie zou hebben verworven ten opzichte van andere bedrijven in dezelfde branche.’ De rechtbank vindt derhalve de opgelegde straffen op z’n plaats.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Rechtspraak.nl