Update: Rechter wijst bezwaar tegen ruiming besmette nertsenbedrijven af
In eerste instantie werden de ruimingen, waar vrijdag mee gestart zou worden, geschorst door de voorzieningenrechter. Nu heeft de voorzieningenrechter in een voorlopig oordeel besloten dat de ruimingen toch door mogen gaan en wijst daarmee het verzoek van Animal Rights en Bont voor Dieren af. De motivering van de rechter volgt binnen twee weken.
Virusreservoir
De ministeries van LNV en Volksgezondheid maakten woensdag bekend dat de met COVID-19 besmette nertsenbedrijven geruimd gaan worden. Dit besluit werd genomen op basis van het advies van het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z) en van het Bestuurlijk Afstemmingsoverleg Zoönosen (BAO-Z). Uit dit advies blijkt dat het virus langdurig kan blijven circuleren op nertsenbedrijven en daarmee een risico kan vormen voor de volksgezondheid en de diergezondheid. De ruiming van de besmette bedrijven moet voorkomen dat op de nertsenhouderijen een virusreservoir ontstaat dat een gevaar kan vormen voor de volksgezondheid.
Populistische basis
Wim Verhagen, directeur van de NFE (Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders), begrijpt niet waarom Animal Rights bezwaar aantekent tegen de ruiming. „Ik snap niet wat ze beweegt. Er is een besluit genomen dat de nertsen geruimd moeten worden en dat heeft al een enorme impact op de betrokken bedrijven.”
Animal Rights schrijft op haar website dat de motivatie van politici om de nertsen te ruimen ‘een populistische basis‘ lijkt te hebben. ‘Ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Carola Schouten van Landbouw gaven maandag nog aan dat de gemeenten waar de nertsenfokkerijen staan zich grote zorgen maken. Dat geldt ook voor de fokkers zelf. Deze zorgen zijn niet gebaseerd op de feiten of op rationele afwegingen. Het is onverdedigbaar om om deze redenen dieren te doden’, vindt Animal Rights.
Verhagen: „Als zij specialisten waren met een goede reputatie, dan zouden wij het natuurlijk prima vinden om die nertsen te laten zitten. Wij willen de nertsen niet kwijt, maar wij moeten ons houden aan wat de specialisten bepalen. Als deze activisten slimmer zijn dan alle andere instituten bij elkaar, dan vind ik het jammer dat ze actievoerder zijn geworden en geen minister of wetenschapper”, reageert hij.
Financieel aantrekkelijk
Animal Rights stelt verder dat nertsenhouders voor ruiming zijn ‘omdat ze op dit moment pelsen verkopen onder de kostprijs en de quarantaine maatregelen lastig zijn’. Nertsenhouders hebben vanuit het Diergezondheidsfonds recht op een tegemoetkoming voor de geruimde dieren. De stichting spreekt van een ‘geldelijk gewin’. Onzin, vindt de NFE-directeur. „Ik kan vertellen dat de bedragen die de mensen krijgen verliesgevend zijn. Dat dit financieel aantrekkelijk zou zijn voor de bedrijven, daar ben ik het absoluut niet mee eens. Dat is populistisch geschreeuw.”
Acties?
Bij eventuele acties van dierenrechtenactivisten bij besmette nertsenbedrijven, is de overheid aan zet, vindt Verhagen. „Wij doen er alles aan om alles zorgvuldig af te werken en de dieren te verzorgen tot de laatste dag. Maar als activisten bijvoorbeeld besluiten om besmette dieren los te laten, dan is het aan de overheid om maatregelen te nemen. Ze mogen simpelweg niet op het bedrijf komen, dat heeft de overheid zelf bepaald. Dat hebben we ook heel duidelijk gecommuniceerd met de ministeries van Justitie en LNV en daar was begrip voor.”
Volgens Omroep Brabant zijn nertsenfokkerijen donderdagavond extra goed in de gaten gehouden na een melding over mogelijke acties. Zo was er onder andere politie op de been in Landhorst, maar hier werden geen actievoerders gezien, aldus Omroep Brabant.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Agrio archief