Vlaamse boer verliest vele koeien aan asfaltsteentjes
Het is een bizar verhaal dat Pinnock (56) te vertellen heeft. Hij melkt circa 60 koeien in Westrode in de gemeente Meise, iets ten noorden van Brussel. Het bedrijf ligt op zware kleigrond, en hij heeft een aantal percelen een eindje van huis liggen. De weggetjes naar zijn veldkavels zijn niet meer dan veredelde karrensporen. De gemeente Meise heeft veel van dit soort veldwegen in haar werkgebied. Overal in de gemeente zijn die verhard door de karrensporen te voorzien van gebroken bouwpuin: verkruimelde bakstenen, cement en beton. „Alleen in ons gehucht Westrode is geen bouwpuin uitgereden, maar uitgefreesd asfalt”, verklaart de Vlaamse veehouder. Hij vermoedt dat het hier gaat om illegaal gestort afval.
Steentjes in de klei
Pinnocks veldkavels liggen op 2 à 3 kilometer afstand van de boerderij. Elke keer wanneer hij met de trekker daarnaartoe rijdt om te bemesten, te maaien of gras te oogsten, plakken de asfaltsteentjes met de klei aan de banden. Vervolgens komen ze terecht in het grasland, en worden ze met het inkuilen meegenomen. De koeien vreten ze met het kuilgras mee op, en krijgen zo na verloop van tijd steeds meer van die asfaltsteentjes binnen. Dat heeft hem intussen al bijna 20 koeien gekost.
Het laatste slachtoffer was een beste vaars, vertelt hij. „Ik was daar heel fier op; ik heb zelfs foto's van die vaars gepost in de Koeien-groep op Facebook. Het was een hele brave om te melken”, verzucht hij. Niet lang daarna zag hij de vaars met een kromme rug staan „Ik dacht in eerste instantie aan een lebmaagverdraaiing. Ik heb de veearts erbij gehaald, die stak z'n hand in haar poep en haalde zo handenvol asfaltsteentjes naar buiten.”
Pinnocks dierenarts Filip Truyens uit Sint-Amands bevestigt het relaas van zijn cliënt „Bij de koeien van Georges vind ik rectaal allemaal stenen. Dan ga ik ervan uit dat de pens dan ook vol zit. Alle andere oorzaken heb ik kunnen uitsluiten; er is geen sprake van slepende melkziekte, ontstekingen, koorts of wat dan ook. Dat er koeien doodgaan door de opname van die asfaltsteentjes is een regelmatige bevinding op dit bedrijf.”
GD-rundveedierenarts Sanne Carp-van Dijken klinkt dit niet onlogisch in de oren. „Koeien zijn hele lompe vreters; de binnekant van hun mond is vrij hard. En de pens is een groot vat, van circa 100 liter. Dat kan heel lang zonder symptomen goed gaan..."
Voorkomen
Pinnock probeert ondertussen van alles om te voorkomen dat er asfaltsteentjes in het (kuil)voer terechtkomen. Hij vraagt de loonwerker om een extra blokje om te rijden, zodat de modder met steentjes van de banden af kan vliegen voordat hij het land in gaat. Zelf probeert hij de veldpaden zo veel mogelijk te vermijden door gebruik te maken van het land van collega's. „Als de tarwe, de mais of de bieten eraf zijn, dan probeer ik via die percelen te gaan. Maar ja, daar zitten mijn buren ook niet op te wachten...”
De banden schoonspuiten heeft hij ook al geprobeerd, maar dat is bij het inkuilen echt geen doen, zegt hij. „Je kunt de banden wel schoonspuiten, maar voor het onderste deel moet je dan de trekker een meter verzetten. Als je aan het inkuilen bent, wordt er constant heen en weer gereden… Het is gewoon niet te doen.”
Advocaat
Pinnock heeft een advocaat in de arm genomen om de gemeente Meise aansprakelijk te stellen, maar dat leverde niets op. „De advocaat was zelf een boerendochter, maar ze was ook zeer goed bevriend met een van de leden van de gemeenteraad. Ik ben door de gemeente van alle kanten tegengewerkt. Ze hebben hele nare brieven gestuurd, en mij gesommeerd te zwijgen. 'U moet uw werk doen, dan doen wij het onze', kreeg ik te horen.”
Pinnock weet niet wat hij nog kan doen. „Ik heb onderhand bijna 20 koeien verloren. Een keer had ik er wel drie in één week. Dat is een financiële strop voor een eenmansbedrijf.”
Pijn
Maar los van de financiële schaden doet het lijden van de koeien doet hem nog veel meer pijn. „De koeien staan krom, ze krijgen hele waterige diarree met bloedstolsels erdoor… Ik heb 's avonds laat een keer staan kijken naar een koe. Ze wilde gaan liggen, maar ze kon niet, door de pijn sprong ze steeds weer op, weer liggen, weer opstaan… Toen heb ik de veearts gebeld, 'kom haar maar afspuiten'...”
Pinnock is de enige melkveehouder in Westrode en daarom ook de enige die met dit probleem te kampen heeft. „Overal in Meise is betonpuin gestort, behalve in Westrode.”
De gemeente Westrode is telefonisch en via email gevraagd om een reactie, maar heeft tot nog toe niets van zich laten horen.