Melkveehouder wil van Rijkswaterstaat vergoeding schade gras en maïs
Volgens Rijkswaterstaat is maar de helft van de schade het gevolg van de peilverhoging. Dat komt neer op een schade van 24.576 euro. Dit bedrag blijft onder de drempel van het zogeheten normale maatschappelijke risico waardoor de schade voor rekening van de veehouder blijft, zegt Rijkswaterstaat.
Extreme regenval
Advocaat van de melkveehouder Theo Linssen wijst erop dat in juni 2016 extreem veel regen is gevallen. „Normaal had hij een buffer gehad op zijn land om het regenwater op te vangen. Maar door de peilverhoging is de buffer helemaal weggehaald’’. Zonder de peilverhoging zou de boer van de extreme regenval geen last hebben gehad, zegt Linssen. Hij maakt er ook bezwaar tegen dat Rijkswaterstaat een risicodrempel van 4 procent heeft gehanteerd in plaats van 2 procent. Linssen wil dat de Raad van State daar uitspraak over doet.
Zandmaas/Maasroute
Het peil in de Maas werd een aantal jaren geleden verhoogd als gevolg van het Tracébesluit Zandmaas/Maasroute. Daarmee werd de bevaarbaarheid van de Maas vergroot en de kans op overstromingen verminderd. Door de combinatie met hevige regenval was de opbrengst van gras en maïs in 2016 fors minder waardoor voer moest worden bijgekocht.
Uitspraak van de Raad van State volgt.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Agrio archief