Verruigde ruggen en drempels houden meer water vast
De forse regenbuien die op 13 juni en en 17 juni over delen van Limburg trokken bewijzen het nut van de drempeltjes tussen de aardappelruggen en de ruggen met een verruigde opbouw. Bij de verruigde ruggen stroomde na de buien bijna 70 procent minder water af dan bij de andere stroken. Deze en ook eerdere praktijkproeven tonen aan dat experimenten om water langer vast te houden op landbouwgrond effectief zijn.
Proef
Op verzoek van Waterschap Limburg, de LLTB en provincie Limburg begeleidt WUR Open Teelten op een zestal locaties proeven met onder meer het ruitzaaien van mais en het poten van aardappelen met ‘drempels tussen de ruggen’. Onlangs is op elke proeflocatie in het veld een weerstation geplaatst om onder andere de neerslag en het vochtgehalte in de bodem vast te leggen. Ook wordt op enkele locaties de daadwerkelijke afspoeling gemeten. De weerstations leggen de link tussen de neerslagintensiteit en het infiltratievermogen en geven daarmee inzicht in het effect van de genomen maatregelen.
10 mm
De onderzoeken vinden plaats in het kader van het programma ‘Water in Balans’. Daarbij is het streven om op de Zuid-Limburgse landbouwpercelen circa 10 millimeter water per vierkante meter extra te bergen. Daarmee wil Waterschap Limburg wateroverlast in de dalen bij hevige regenval voorkomen. In tijden van droogte kunnen gewassen dit extra vocht goed gebruiken. Bovendien ziet niemand de vruchtbare lössgrond graag wegstromen.
Drempels
Twee van de proeven bestaan uit het poten van aardappelen met en zonder drempels tussen de aardappelruggen. Bij één daarvan worden ook de effecten van verruigde rugopbouw onderzocht. „Een weerstation meet hoeveel millimeter regenwater op de proefpercelen valt,” legt Waterschap bestuurder Josette van Wersch uit. Water dat na een heftige regenbui water afspoelt wordt opgevangen in bakken. Dit gebeurd zowel op de stroken met en zonder drempels als op de stroken met verruigde rugopbouw. Op die manier wordt vastgelegd wat de betreffende maatregel concreet oplevert.
Twee forse buien
„Na de neerslag van 40 mm in een paar uur tijd in de nacht van 12 op 13 juni hebben we de eerste metingen kunnen doen. Afgelopen woensdagavond 17 juni was het weer raak op beide locaties. De opvangbakken bij de stroken zónder drempels zaten beide keren tot aan de rand toe vol. De stroken mét drempels lieten op 13 juni 40 tot 60 procent minder afspoeling zien. Na de buien van 17 juni was het verschil minder groot. De stroken met aardappels met verruigde rugopbouw gaven het beste resultaat. Op beide dagen werd daar bijna 70 procent minder water in de bakken opgevangen dan bij de andere stroken. Door de genomen maatregelen werd dus beduidend meer regenwater vastgehouden. Dat zijn veelbelovende resultaten”, aldus Van Wersch.