Derogatie 2020-2021 verlengd met extra voorwaarden
Derogatiebedrijven met minimaal 80 procent grasland mogen tot 2021 tot 230 kilogram stikstof uit dierlijke mest per hectare per jaar gebruiken in het centrale en zuidelijke zandgebied en in het lössgebied. Voor de andere delen van Nederland geldt een gebruiksnorm tot 250 kilogram stikstof. Ook blijft gelden dat veehouderijen met derogatie alleen graasdiermest mogen gebruiken en geen fosfaatkunstmest.
Extra voorwaarden
De Europese Commissie wil verder dat de belangrijkste maatregelen in de aanpak van mestfraude als voorwaarden worden opgenomen in de beschikking. De vergroting van de pakkans moet de naleving van de mestregelgeving verbeteren. Dat betekent een strengere handhaving in de aangewezen ‘risicogebieden’ De Peel, Gelderse Vallei en Twente. Daarnaast dient aan het einde van dit jaar een nieuw systeem van ‘real time’ digitale verantwoording van mesttransporten, ter vervanging van de huidige verantwoording achteraf op papier, ingevoerd te zijn. Verder stelt de Europese Commissie als voorwaarde dat besluitvorming over de herziening van het sanctiebeleid eind juni 2020 plaatsvindt. Tot slot dient er meer aandacht te zijn voor de handhaving van varkensbedrijven.
Einde aan vrijstelling bovengronds aanwenden
De nieuwe derogatiebeschikking brengt met zich mee dat bedrijven die deelnemen aan de ‘Vrijstellingsregeling bovengronds aanwenden’ van runderdrijfmest 2019-2023 niet aan de voorwaarden zoals gesteld in de beschikking voldoen. Zij kunnen geen gebruik meer maken van derogatie, schrijft Schouten in de Kamerbrief.
‘Omdat het uitrijdseizoen dit jaar inmiddels vergevorderd is en deelnemers aan de Vrijstellingsregeling bij aanvang van het uitrijdseizoen niet konden voorzien dat dit gevolgen zou hebben voor gebruikmaking van de derogatie, heb ik bij de EC bepleit dat 2020 gezien moet worden als overgangsjaar. De EC is hierin meegegaan.’ Vanaf 2021 zullen boeren wel de keuze moeten maken tussen ofwel deelname aan derogatie ofwel aan de Vrijstellingsregeling bovengronds aanwenden van runderdrijfmest, aldus de minister.
Lees hier de hele brief.