Protestactie Vion Boxtel verloopt rustig, boeren houden zich afzijdig
Vanwege een mogelijke confrontatie tussen de dierenactivisten en FDF was er een grote politiemacht op de been en liepen er veel beveiligers rond het terrein van de Vion in Boxtel. Het demonstratie-collectief ‘Sluit Vion’, dat bestaat uit verschillende groepen dierenactivisten en anarchisten hield bij de slachterij een pleidooi voor het sluiten van de vestiging, maar voorak ook een anti-veehouderij-betoog.
‘Sluit Vion’
Ella de Mol van het demonstratie-collectief ‘Sluit Vion’, stond met een bord met een tekst in het Pools in haar handen. „We hebben bewust borden meegenomen met teksten in alle talen van mensen die hier werken. Dat zijn bijna allemaal arbeidsmigranten uit Polen, Roemenië en Bulgarije. Met onze teksten kunnen ook zij lezen waarvoor wij hier staan. We spreken de directie van Vion aan om de slachterij te sluiten en de werknemers te steunen. De werknemers moeten doorbetaald krijgen en betere huisvesting en moeten allemaal gecontroleerd worden op corona.”
Plantaardig voedsel
De Mol vindt dat de overheid boeren die willen stoppen moet steunen, zoals dat eerder dit jaar is gebeurd met het uitkopen van varkensboeren. „Daar begint dus al wat op gang te komen. Het is niet mijn doel dat boeren failliet gaan of inkomsten zien verdwijnen. Ik zou boeren willen aanmoedigen om te kijken of er een plantaardig alternatief is waar zij een goede boterham mee kunnen verdienen. We zijn niet tegen de boeren, want ze produceren voedsel dat we allemaal nodig hebben. Maar we zijn wel tegen boeren die dit doen over de rug van de dieren, dus tegen de veeboeren. We zijn voor voedsel dat puur plantaardig van oorsprong is. We vinden het niet nodig om vlees, melk en eieren te consumeren, dus om nog dieren te slachten voor onze voeding.”
De tekst gaat door onder de foto.
Een dergelijk betoog hield ook Mirjam Bemelmans, een van de initiatiefnemers van de protestactie. „We produceren voor 90 procent voor export. We zijn een heel klein landje. Als we zo doorgaan zit er in onze bodem nog maar voor 10 tot 20 oogsten aan ingrediënten. Dus over 20 jaar groeit er helemaal niets meer. Daarom pleit ik voor agroforestery waarbij veel meer te halen is uit de bodem en wordt de ecologie herstelt.”
Geen gehoor aan oproep
De enkele tientallen demonstranten riepen de medewerkers op om zich bij hen aan te sluiten om zo een sluiting van de slachterij in Vion af te dwingen. Maar geen enkele medewerker gaf daar uiteindelijk gehoor aan.
De ondernemingsraad van Vion Boxtel liet ook weten dat de werknemers niet achter de demonstratie van de dierenactivisten stonden. „In de afgelopen weken hebben we allemaal keihard gewerkt om te zorgen dat we veilig en gezond kunnen werken”, liet Hermann Cone, voorzitter Centrale Ondernemingsraad en OR Vion Boxtel, in een reactie weten.
„Heel veel medewerkers doen elke dag extra hun best om hun collega’s te beschermen tegen een onzichtbare vijand, het coronavirus. Als OR is ons uitgangspunt altijd om verantwoord en veilig door te kunnen werken. Daar doet Vion al het nodige voor en daardoor weten we steeds sneller en beter aanvullende, passende maatregelen te nemen. En vervolgens kunnen we dat in alle locaties toepassen. Door onze samenwerking met de instanties voeren we de instructies van de deskundigen goed uit. We horen van de medewerkers dat ze zich veilig voelen met alle maatregelen die genomen zijn, maar zich ook soms nog zorgen maken.”
‘Teleurgesteld’
„Onze medewerkers zijn teleurgesteld over de manier waarop er in sommige media over het bedrijf en de medewerkers wordt gesproken”, aldus Cone. „Vanaf het begin van de uitbraak van het coronavirus hebben wij gezorgd dat er elke dag vers voedsel in de winkel ligt, ook op verzoek van de overheid. Als OR staan wij bij het indammen van het coronavirus volledig achter onze werkgever. Mede hierdoor kunnen wij elke dag met plezier en trots doorwerken om de voedselvoorziening te verzorgen van miljoenen mensen. Vandaag is er een demonstratie in Boxtel om de vestiging te sluiten voor onze veiligheid. Wij willen duidelijk uitspreken dat wij niet achter deze demonstratie staan. Wat ons betreft moeten we samen onze schouders er onder zetten, tegen het virus en voor het draaiende houden van de voedselvoorziening - ook voor al die gezinnen die hier een bijdrage aan leveren.”
Lees ook: Liveblog: Protest bij Vion is dieren- en milieuactivistenprotest, weinig over corona
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Tekst: Caroline van der Plas
Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!
Beeld: Guus Daamen