‘Meld broedende bruine kiekendieven’
Het Steunpunt Bruine Kiekendief is een initiatief van ZLTO, Stichting Landschapsbeheer Zeeland, de Roofvogelwerkgroep Zeeland, Het Zeeuwse Landschap, Poldernatuur Zeeland en de provincie Zeeland. Het steunpunt is in het leven geroepen om de bruine kiekendief beter te beschermen. Via het steunpunt worden onder andere vrijwilligers ondersteund bij het opsporen en beschermen van nesten.
Vossen
Bruine kiekendieven broeden het liefst in rietvelden en rietkragen. Maar door verdroging en verruigging van rietvelden en de aanplant van bomen, wordt het broedgebied van de roofvogel toegankelijker voor vossen, zwarte kraaien en buizerds, aldus Steunpunt Bruine Kiekendief. Deze dieren beïnvloeden het broedresultaat van de roofvogel negatief.
De vogels wijken daarom steeds vaker uit naar landbouwgewassen. ‘Roofvogelaars zien het aantal nesten in landbouwpercelen jaar op jaar toenemen. Vooral tarwe, gerst, luzerne en graszaad hebben de voorkeur. Vorig jaar werden in Zeeland zo’n tien nesten beschermd. Maar dit is slechts het topje van de ijsberg. Heel veel nesten worden niet gezien of gemeld’, schrijft het Steunpunt. De nesten liggen vaak goed verscholen in het gewas.
Grondpredatoren
Mocht een boer een broedende kiekendief op zijn perceel waarnemen, adviseert het Steunpunt om niet zelf op zoek te gaan naar het nest maar hier melding van te doen. Vrijwilligers komen dan ter plaatse en observeren de vogels en proberen het nest uit te peilen. Voor het vaststellen van de exacte nestlocatie, wordt in de spuitsporen gelopen. ‘Lopen door het gewas wordt zo veel mogelijk gemeden’, aldus het Steunpunt. Dit voorkomt dat grondpredatoren alsnog het nest kunnen vinden en dat het gewas wordt vertrapt. De laatste jaren wordt steeds meer gebruik gemaakt van drones.
Volgens het Steunpunt is het belangrijk om maatregelen te treffen als er wordt geoogst voordat de jongen zijn uitgevlogen. Dit om de dieren te beschermen tegen grondpredatoren. Steunpunt Bruine Kiekendief: ‘In de praktijk is gebleken dat het vrijwaren van een stuk van 7x7 meter rondom het nest en het plaatsen van een laag raster goede bescherming biedt.’ Het raster wordt direct na de oogst geplaatst en wanneer de jongen zijn uitgevlogen – meestal een paar dagen tot een paar weken na de oogst – weer verwijderd. Hierin voorziet het Steunpunt volledig.
Meldingen van broedende bruine kiekendieven kunnen gedaan worden via steunpuntkiekendief.nl of telefoonnummer 0113-230936.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Stichting Landschapsbeheer Zeeland