‘Erosieremmende maatregelen voor uienpercelen ontwikkelen’
Boeren, waterschap en gemeenten moeten samen aan de slag om het water en de grond zoveel mogelijk op de percelen in het Zuid-Limburgse heuvelland te houden. „Met tal van gerichte maatregelen moet dit mogelijk zijn,” stelt Waterschapsbestuurder Har Frenken.
Buffercapaciteit
Door diverse maatregelen en de aanleg van buffers zijn de water- en modderstromen in de afgelopen jaren reeds aanzienlijk verminderd. Desondanks houden inwoners op diverse plaatsen in het Heuvelland nog steeds hun hart vast als forse buien worden voorspeld. En niet onterecht. Zo werd de boerderij van de familie Schnackers in Bosschenhuizen-Simpelveld in juni binnen vijf dagen twee keer getroffen door een water- en modderstroom. Vier waterbuffers konden het water en de modder, afkomstig van de hoger gelegen velden en wegen, niet verwerken.
In het kader van het programma ‘Water in Balans’ verzorgt WUR Open Teelten op een zestal locaties proeven met onder meer het ruitzaaien van mais en het poten van aardappelen met ‘drempels tussen de ruggen’. Het streven is om op de Zuid-Limburgse landbouwpercelen circa 10 millimeter extra water per vierkante meter te bergen. Waterschap Limburg wil daarmee wateroverlast in de dalen bij hevige regenval voorkomen. Ten tijde van droogte kunnen de gewassen dit extra water goed gebruiken. Bovendien ziet niemand graag de vruchtbare lössgrond wegstromen.
Drempeltjes
De forse regenbuien die op 13 juni en en 17 juni over delen van Limburg trokken, bewezen het nut van de drempeltjes tussen de aardappelruggen en de ruggen met een verruigde opbouw. Bij de verruigde ruggen stroomde na de buien bijna 70 procent minder water af dan bij de andere stroken. „Deze en ook eerdere praktijkproeven tonen aan dat experimenten om water langer vast te houden op landbouwgrond effectief zijn, aldus Frenken.
Lees de volledige reportage in de Stal&Akker van zaterdag 4 juli