Subsidie voor vergroten kennis over Zeeuwse boerenlandvogels
GS stelt dat het belangrijk is om te investeren in de kennis van boeren over boerenlandvogels, onder meer omdat als gevolg van de coronamaatregelen zogenaamde telcafés vrijwel stilliggen. Het uiteindelijke doel is om de effectiviteit van het agrarisch natuurbeheer in Zeeland te verbeteren.
App
Voor de cursussen over boerenlandvogels gaat Poldernatuur samenwerken met in Zeeland actieve vogelaars. De subsidie is niet alleen bedoeld om de kennis van boeren op het gebied van vogelherkenning te vergroten, maar ook om de analyse van de waarnemingen te verbeteren.
Voor het vastleggen van waarnemingen is er een app ontwikkeld (de ‘boerenlandvogel-monitor-app’). De ingevoerde data is echter volgens GS ‘(nog) niet erg toegankelijk’. Poldernatuur Zeeland wil daarom investeren in het analyseren van de binnen de Zeeuwse ANLb-gebieden verzamelde telgegevens.
Prestatieafspraken
De subsidie heeft een looptijd van 1 april 2020 tot 23 december 2022. Er gelden wel een aantal ‘prestatieafspraken’: zo moet 85 procent van de ANLb-deelnemers (circa 300) hebben deelgenomen aan een vogelherkenningscursus en/of doet aan vogelwaarnemingen op zijn percelen met een beheercontract. Dit dan al niet met een vrijwillige vogelaar. Daarnaast zijn alle deelnemers voorzien van informatiemateriaal in de vorm van herkenningskaarten met afbeeldingen van de zestien bekendste Zeeuwse boerenlandvogels. Tot slot moeten ANLb-deelnemers jaarlijks een terugkoppeling van de geanalyseerde resultaten ontvangen.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Wout van de Sikke