Grootste melkgeitenhouderij in Nederland ziet wel ruimte voor uitbreiding
Landerd weigerde eerder een bouw(omgevings)vergunning voor een nieuwe vierde stal. Na die weigering kunnen de gebroeders Geert-Jan en Marcel Peters hun veestapel niet meer met 1.180 geiten uitbreiden. Op dit moment lopen er al ruim 1.500 geiten op het bedrijf rond. De gemeente Landerd vindt dat meer dan genoeg.
Hoewel de gemeente voor 2009 nog wel wat zag in de uitbreidingsplannen van de gebroeders Peters, bekoelde het enthousiasme flink in de jaren erna. De Q-koortsepidemie van 2007 tot 2011 hielp niet mee. En nadat uit recente onderzoeken bleek dat er een mogelijk direct verband is tussen intensieve veehouderijen en het voorkomen van longziekten bij mensen die in de buurt wonen, wijzigde de gemeente Landerd de koers volledig. Volgens de gemeentewoordvoerder kiest Landerd voor het zogenoemde voorzorgsbeginsel: Voorkomen is beter dan genezen. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is naar het precieze verband tussen veehouderijen en ziekten bij omwonenden, wil Landerd geen enkel risico lopen. Ook de provincie Noord-Brabant voert een pas-op-de-plaatsbeleid met geitenhouderijen. Nieuwvestiging is niet mogelijk en ook uitbreidingsplannen zijn bevroren.
Ingeënt
De gebroeders Peters (Pebe Landbouwbeheer) zijn het er niet mee eens en menen dat de moderne geitenhouderijen geen enkel risico voor de volksgezondheid opleveren. „Ons bedrijf zit op vijf kilometer van de bebouwde kom van Schaijk. Al onze geiten worden tegen Q-koorts ingeënt en geiten verspreiden geen endotoxinen zoals varkens- en pluimveehouderijen. Bovendien heeft de gemeente eerder met ons uitbreidingsplan ingestemd en een milieuvergunning verleend. Dan moet ze nu ook een vergunning voor de bouw van de nieuwe stal verlenen”, aldus Marcel en Geert-Jan Peters.
De Raad van State gaat onderzoeken of de gemeente bij de beoordeling van de bouwvergunning van de stal wel de juiste versie van de strenge provinciale verordening heeft toegepast. Die verordening wordt bijna elk jaar bijgesteld en aangescherpt. Volgens de raadsman van de geitenhouders voldoen de vergunningen aan de Brabantse verordening van 2014; „daarin stond dat een veehouderijplan aan het zorgvuldigheidsvereiste moet voldoen. En daar voldoet die aan.” De gemeentewoordvoerder van Landerd meent evenwel dat het uitbreidingsplan aan de strengere verordening van 2017 moet voldoen. Die laat geen ruimte meer voor uitbreiding van geitenhouderijen. De Raad van State moet de knoop doorhakken.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ruth van Schriek