Gemeente Vaals laat scharrelvarkens weghalen
Al ruim anderhalf jaar ligt de gemeente Vaals in clinch met de Duitse eigenaar van 25 (wol-) varkens en 12 biggen. Deze vertoeven al enkele jaren op een perceel aan de Gemmenicherweg. Bij controle eind 2018 bleek de eigenaar niet over de noodzakelijke vergunningen te beschikken. Aanvankelijk liepen er ruim zestig varkens in het weiland. Afgelopen jaar halveerde de eigenaar dit aantal. In een verklaring stelt de gemeente dat ze niet alleen ingrijpt vanwege het ontbreken van de noodzakelijke vergunningen maar ook vanwege de (geur-)overlast en het feit dat de varkens vertoeven in een kwetsbaar gebied in de ecologische hoofdstructuur. Verder staat het bestemmingsplan het houden van varkens op het betreffende perceel niet toe. Ook zouden de voerbakken ratten aantrekken. Om die reden liet de gemeente ook de voerbakken maandag weghalen. Eerder kondigde de provincie Limburg aan dat ze zich ook in deze kwestie zou mengen in het kader van het stikstofbeleid
Proces
Anderhalf jaar geleden voerde de gemeente Vaals een eerste controle op het perceel uit. Sinds die tijd zegt de gemeente diverse procedures te hebben gevoerd om de eigenaar te dwingen de varkens weg te halen. Zo is er onder andere een last onder dwangsom opgelegd, met een maximum van 25.000 euro. Nadat dit maximumbedrag werd bereikt en de dwangsom niet werd voldaan en de varkens nog steeds op het betreffende terrein scharrelden, besloot de gemeente om als laatste middel een last onder bestuursdwang in te zetten. Daartoe gaf de gemeente een veetransporteur opdracht de varkens weg te halen en naar een opvanglocatie te brengen. Dit gebeurde onder toezicht van de NVWA, een dierenarts, een gerechtsdeurwaarder en toezichthouders van de gemeente Vaals. De rekening van deze operatie gaat naar de eigenaar van de varkens. Voldoet de eigenaar niet binnen 13 weken alle openstaande verplichtingen, dan mag de gemeente de varkens verkopen.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bronnen: Gemeente Vaals, De Limburger