Regiodeals: miljoenen euro’s voor plattelandsgebieden, landbouw profiteert mee
Zuidoost Friesland, Oost-Groningen, Groningen-Noord, de Kop van Noord-Holland, Veluwe, Cleantech Regio (omgeving Apeldoorn-Deventer), Zwolle, Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Limburg, Noordoost-Brabant, Drechtsteden – Gorinchem en Rivierenland. Geen enkele provincie wordt overgeslagen door minister Carola Schouten. En dat bovenop de 16 deals die al eerder werden gesloten in andere gebieden. Om de ‘brede welvaart’ een boost te geven.
Juist in de gebieden waar veel landbouw is, wordt flink geïnvesteerd. En de landbouw profiteert mee, blijkt uit de twaalf documenten (voor iedere regio een apart plan).
Noordoost-Brabant (10 miljoen)
Schouten noemt de omslag naar kringlooplandbouw een noodzakelijke transitie. De term wordt genoemd in een rijtje met klimaatverandering en duurzame energie. ‘Traditionele groeisectoren blijven in de toekomst niet als vanzelfsprekend zorgen voor welzijn, welvaart en sociale verbinding.’
Kringlooplandbouw kan volgens de minister ook een rol gaan spelen bij de leefbaarheid van Noordoost-Brabant. De investeringen die worden gedaan, vallen in alle regiodeals onder de pijler ‘fijn wonen – slim inrichten van de leefomgeving.’
Noordoost-Brabant is een gebied met veel intensieve veehouderij. Een gebied ook waar boeren soms lijnrecht tegenover bewoners staan vanwege botsende belangen. De regio meldt zelf op de website dat agrarische bedrijvigheid zorgt voor welvaart, maar ook de leefomgeving en de gezondheid van mens en dier belast. De vraag is of de boeren om kunnen schakelen, als consumenten niet bereid zijn meer te betalen voor voedsel.
Noord-Limburg (17,5 miljoen)
Voor de regio Noord-Limburg zijn de plannen van Schouten een stuk concreter dan in Noordoost-Brabant. Waar in de naastgelegen regio aan de andere kant van de Maas alleen wordt gesproken over de omslag naar kringlooplandbouw, wordt er in Limburg een compleet nieuw instituut opgericht met het doel ‘future farming’ te stimuleren. ‘Een plek waar ondernemers, onderwijs- en kennisinstellingen samen werken aan innovaties in gezonde voeding en in de landen tuinbouw met als resultaten: minder uitstoot en reststromen’, schrijft de bewindsvrouw aan de Tweede Kamer.
Noord-Limburg herbergt tuinbouw waardoor er ook arbeidsmigranten werken en wonen. De regio gaat het geld gebruiken om de positie van deze werknemers te versterken. Zo is het de bedoeling dat buitenlandse werkkrachten beter integreren in de regio.
Zeeuws-Vlaanderen (7,5 miljoen)
Voor Zeeuws-Vlaanderen zijn de plannen voor de landbouw minder concreet dan in Noord-Limburg. ‘De deal zet in op vernieuwing van landbouw richting natuurinclusieve landbouw’, schrijft Schouten.
Drechtsteden en Gorinchem (22,5 miljoen)
De investeringen in dit gebied richten zich niet op de landbouw.
FruitDelta Rivierenland (7,5 miljoen)
Voor het gebied rondom Tiel (GD) is een van de speerpunten de tuinbouwsector. De omgeving heeft veel fruitbedrijven (voornamelijk appels en peren) en bedrijven die zich richten op het verhandelen en vervoeren van fruit. Ook hangt toerisme en recreatie samen met het landschap van boomgaarden en boerderijen. ‘Programmalijn Fruit richt zich op het economisch verslimmen, versterken en verduurzamen van de tuinbouwsector, de (agro)logistiek en de sector recreatie en toerisme.’
Een deel van de investeringen gaat ook naar watermanagement, wat uiteindelijk weer samenhangt met het beregenen van boomgaarden en landerijen.
Veluwe (12,5 miljoen)
De investeringen in dit gebied richten zich niet op de landbouw.
Cleantech Regio (Apeldoorn-Deventer) (7,5 miljoen)
De investeringen in dit gebied richten zich niet op de landbouw.
Regio Zwolle (22,5 miljoen)
De investeringen in dit gebied richten zich niet op de landbouw. Wel zijn er plannen om de Zwolse Delta te verbeteren, om droogte te bestrijden. Ook worden er betere verbindingen aangelegd tussen Zwolle en het platteland.
Zuidoost Friesland (15 miljoen)
Investeringen in landbouw is voor Zuidoost Friesland een kernpunt in de plannen van minister Schouten en de regio. ‘Zowel landbouw als natuur vragen om water, dat in dit hellende gebied met beekdalen moeilijk wordt vastgehouden. De landbouw kampt met stikstof en uitputting van de bodem, de biodiversiteit neemt af’, schrijft Schouten aan de Tweede Kamer.
De plannen voor de landbouw heten ‘Veerkrachtig landschap.’ Er komt een leer- en kenniscentrum bodem en investeringen om droogte tegen te gaan. Beken in het landschap worden hersteld. ‘Een versterkt landschap is noodzaak maar biedt ook kansen. Inwoners genieten van een beleefbare omgeving, wat hun welzijn ondersteunt. Het is ook de bedoeling dat steeds meer toeristen dit ‘Andere Friesland’ gaan ontdekken.’
Groningen Noord (15 miljoen)
De investeringen in dit gebied richten zich niet op de landbouw. Het gaat hier om het noorden van de stad Groningen en niet het gebied boven de stad.
Oost Groningen (15 miljoen)
De investering in Oost Groningen gaat wel over het plattelandsgebied tussen de stad Groningen en de Duitse grens. Ook landbouw gaat profiteren van de deal tussen regio en het Rijk. Zo wordt de Agenda voor de Veenkoloniën verlengd tot 2024. De provincies Groningen, Friesland en Drenthe en het Rijk maken 20 miljoen euro vrij om natuurinclusieve landbouw te stimuleren.
Kop van Noord-Holland (5 miljoen)
De investeringen in dit gebied richten zich niet op de landbouw.