LIWA: negen maatregelen voor integraal watersysteem Limburg
Uit plannen die in de LIWA staan, gaat de landbouwsector in Limburg aan de slag met een andere infiltratiecapaciteit. Dat wil zeggen dat door meer organische stof in de grond er meer water wordt vastgehouden. Voor maaivelden in Limburg ligt die berging van water nu op 2 mm, dit moet 10 mm worden. Water wordt zo beter vastgehouden en het voorkomt mogelijk ook wateroverlast door afstroming van water.
Subirrigatie
Naast de infiltratiecapaciteit wordt het gebruik van subirrigatie verkend. De provincie wil onderzoeken of dit kan helpen bij het verminderen van beregenen. De subirrigatie zou moeten bestaan uit zowel grond- als oppervlakte water, waarmee boeren hun land nat kunnen houden. De pilots gaan alleen van start in gebieden waar subirrigatie een mogelijke oplossing kan zijn. In gebieden waar de natuurlijk mogelijk lijdt onder subirrigatie worden geen pilots uitgevoerd.
Peilgestuurde drainage
Uit onderzoek naar drie verschillende peilregimes blijkt dat het een jaarrond peilregime van 50 centimeter onder maailand bijdraagt aan het systeemherstel en dat dit dus een van de negen maatregelen is. In het onderzoek is ook het effect op de landbouw meengenomen. De gewassen leden niet tot nauwelijks onder het gekozen peilregime.
Andere maatregelen
Andere maatregelen die in de LIWA onder andere naar voren komen zijn hogere stuwstanden in primaire en secundaire waterlopen, plateau-ontwikkeling, bufferzones rondom Natura 2000 gebied en Natte Natuurparels
Onderzoek
De provincie deed het afgelopen jaar onderzoek naar de huidige situatie in Limburg en naar de mogelijke gevolgen van klimaatverandering in het gebied.