Boeren worden extra gecontroleerd na slechte watermonsters Oost-Brabant
Aa en Maas benadrukt dat er niet per se kwade opzet in het spel hoeft te zijn, maar maakt zich wel zorgen. Mochten er overtredingen worden geconstateerd, dan wordt er gehandhaaft. 'Controleurs proberen de oorzaak te achterhalen en kijken of er sprake is van opzet. Dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Door een gecombineerde inspectie uit te voeren, kunnen met de ondernemers alle onderdelen rond het aanwenden, scheiden en afvoeren van meststoffen worden gecontroleerd', schrijft het waterschap.
De publieke instantie benadrukt het belang van schoon oppervlake- en grondwater voor de boeren zelf. 'Door overbemesting en lozingen kunnen stikstof- en fosforverbindingen in het oppervlakte- en grondwater terecht komen. Dat kan zorgen voor algengroei en te weinig zuurstof in het water. Dit leidt tot verslechtering van de (grond)waterkwaliteit en de biodiversiteit.'
Uden en Veghel
Volgens het Brabants Dagblad zijn de hoge concentraties gevonden in sloten rondom Uden, Veghel en het Land van Cuijk. In kleigebieden rond Oss speelt het probleem niet. Dijkgraaf Lambert Verheijen van Aa en Maas tegen de regionale krant: „We willen kijken hoe de stoffen in de sloten zijn gekomen: via de wei, via drainagebuizen, via regen. We proberen boeren te helpen zodat ze zelf kunnen sturen.”
Rick van der Horst, voorzitter van ZLTO Boekel-Venhorst is blij dat er niet meteen wordt uitgegaan van kwade bedoelingen. „Want zo'n verhoging kan ook liggen aan het moment van bemesten of de grondsoort in combinatie met het weer. Zandgrond is gevoeliger voor uitspoeling."