Hulp aan waterschap Aa en Maas levert boeren water op
De stuwen moeten ervoor zorgen dat het regenwater niet wegloopt, maar dat het opgenomen wordt door de grond. Ingeborg Riedstra, woordvoerder van Aa en Maas, vertelt dat de hulp boeren water oplevert wat ze kunnen gebruiken. „We moeten alle zeilen bijzetten om het water vast te houden en de boeren profiteren ervan als ze zelf ook rijplaten neerzetten. Vandaar dat we deze oplossing bieden.”
Hanteerbaarheid
De rijplaten vormen een efficiënte en snelle oplossing om het water vast te houden. „Iedere boer die dat wil kan zich aanmelden”, legt Riedstra uit. „We willen het water zo goed en zo lang mogelijk vasthouden. Voor de boeren geldt dat dit water op hun eigen grond blijft. Die platen helpen daarbij.” Dat is niet het enige voordeel van de stuwen. „Die platen zijn erg hanteerbaar. We kunnen ze makkelijk verwijderen bij extreme regenval. Het is een goedkopen en eenvoudige oplossing.”
Tijdelijke maatregel
De stuwen zijn een tijdelijke maatregel. Het waterschap doet onderzoek naar structurele maatregelen. „We zijn al begonnen met het waterpeil in zomer en winter gelijk te houden”, zegt Riedstra. „Eerder verlaagden we het peil in de winter en verhoogden we hem in de zomer. Nu houden we het hele jaar op maximale hoogte. We kunnen water laten wegstromen bij extreme regenval.” Ook is het waterschap bezig met de strak getrokken beken weer te laten meanderen, want betekent dat de beken weer meer slingeren. „We kunnen op die manier het water ook langer vasthouden omdat het er langer over doet weg te stromen.”
De Maashorst
In het gebied rondom De Maashorst heeft het waterschap zelf al twaalf stuwen aangebracht. Voor dat gebied geldt dat de grondwaterstanden nog niet zijn verbeterd na de regen. Voor andere gebieden in Nederland geldt dat wel. Het waterschap neemt daarom extra maatregelen.
Swinckels
Volgens Riedstra zijn er steeds meer projecten waarbij het waterschap samenwerkt met boeren en ondernemers. „Bavaria onttrekt bijvoorbeeld veel grondwater voor de productie van Swinckels. Het afvalwater, wat eigenlijk schoon water is, gaat direct naar de landerijen rondom de fabriek waar veel boeren zitten. Zij kunnen daar weer van profiteren”, legt de woordvoerder uit. „De boeren leveren op hun beurt hop aan Bavaria.”