Windmolens in een leefbare polder
Het eerste dat Martino van den Hurk van de energieplannen van de gemeentes Oss en Den Bosch merkte, was de ontwikkelaar die bij hem langskwam en hem goed geld bood om op zijn land een windmolen te mogen plaatsen. De melkveehouder in Geffen (gemeente Oss) hoorde van collega's dat zij ook waren benaderd. Ontwikkelaars wisten blijkbaar dat er in de polder iets te gebeuren stond op het gebied van energie-opwekking.
Duurzame polder
Het gebied in kwestie (officieel ‘De Lithse, Geffense, Rosmalense en Nulandse Polder’, maar door de lokale en provinciale overheden officieus al omgedoopt tot ‘De Duurzame Polder’) wordt aan de noordkant afgesloten door de Maas, in het oosten en westen door de steden Oss en Den Bosch, en in het zuiden door de spoorlijn tussen die twee steden. Het 4.200 hectare grote gebied ligt voor driekwart in de gemeente Oss en voor een kwart in Den Bosch. Een open gebied met veel landbouw en weinig bebouwing en begroeiing, en daarom, volgens een verkenning van de twee gemeentes, in potentie geschikt om duurzaam energie op te wekken.
Dat is interessant voor de twee gemeentes, die de ambitie hebben om in 2050 energieneutraal te zijn. Maar ze moeten al eerder al stappen ondernemen: de provincie Noord-Brabant wil dat al in 2030 de helft van alle energie uit duurzame energiebronnen komt. En het Klimaatakkoord legt gemeentes (verbonden in RES-regio’s) de opgave op om samen al in 2030 minstens 126.000 terajoule (TJ) aan energie uit wind en zon op te wekken. Het legt druk op alle gemeentes in Nederland.
Lees meer over het Windcollectief Oss - Den Bosch in de aankomende editie van Stal & Akker. Deze verschijnt zaterdag 1 augustus. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefnummer aan.