Erfbetreders blijven komen in Deurne
De proef loopt in oktober af, maar het gemeentebestuur heeft besloten dat de erfbetreders een vast onderdeel worden van ‘Zorg in Deurne’. De afgelopen jaren hielpen Hijdra en collega Jack Burg, die nu met pensioen is, gesprekken met vijftig boeken die zich hadden aangemeld voor de Stoppersregeling. „De proef startte met gesprekken met boeren die op de stopperslijst stonden”, vertelt Toon van Otterdijk, woordvoerder van de gemeente Deurne. „Deze boeren staan in principe op de lijst om per 1 januari 2020 te stoppen.”
Eigen initiatief
Inmiddels komen boeren zelf met aanvragen voor gesprekken. „Dat doen we nu en zo gaat de erfbetreder ook door. Boeren vragen die gesprekken aan”, zegt Van Otterdijk. „Het is bij de boeren ook een beetje ons kent ons. Als er met één boer een gesprek is gevoerd, dan vertellen die dat weer door.”
Oude en jonge boeren
Zowel jonge als oudere boeren vragen gesprekken aan. „Ouderen boeren bellen vooral met het verhaal dat ze geen opvolging hebben en hoe ze dat kunnen aanpakken. Aan hen wordt gevraagd wat ze dan wel willen doen, bijvoorbeeld of ze hobbymatig verder willen, of dat ze de zorg, recreatie of techniek in willen”, legt Van Otterdijk uit. „De jongere boeren geven vooral aan dat er veel verandert op het gebied van wet- en regelgeving. Zij vragen zich af of er nog wel een toekomst voor ze is en hoe ze aan die wet- en regelgeving kunnen voldoen.”
Naast boeren die op de lijst stonden voor de Stoppersregeling en boeren die op eigen initiatief om een gesprek vroeg, waren er ook negentien varkenshouders die deelnemen aan de Subsidieregeling sanering varkenshouderij waarmee gesprekken zijn gevoerd.
Vicieuze cirkel
De erfbetreder helpt de boeren een beeld van de toekomst te maken. „Voor boeren geldt soms dat ze in een vicieuze cirkel terecht zijn gekomen”, zegt Van Otterdijk. „Ze willen wel iets, maar ze weten niet wat. Ze blijven daar een beetje in hangen. De erfbetreder helpt ze dan weer een blik op de toekomst te maken.”
Volgens Van Otterdijk worden de gesprekken door de boeren als prettig beschouwd. „De proef was een succes op het gebied van dat we een groot aantal gesprekken hebben gevoerd. Het is lastig in cijfers om te zetten, maar we hebben goede reacties en boeren vinden het prettig om de gesprekken te voeren. Het helpt ze vooruit.”