‘Breda verdient aan wijziging agrarische bestemming’

De man wil op het voormalige varkensbedrijf een plantenkwekerij beginnen. Zonder agrarische bestemming kan dan niet. De grondprijs is ook veel te hoog geworden. De gemeente werd in 2008 eigenaar van de grond. Volgens de buurtbewoner is een bedrag van 200 euro per vierkante meter genoemd voor de bedrijfskavel. Hij vindt agrarische grond met een prijs van 25 euro per vierkante meter redelijker. Een bedrijfsbestemming is op die locatie aan de Gilzeweg ook helemaal niet logisch, vindt hij.
Op de vingers getikt
Breda werd een jaar geleden al eens door de Raad van State op de vingers getikt over de gewijzigde bestemming. Die was toen niet goed gemotiveerd. De Bredase gemeenteraad schreef het opnieuw op, maar de buurtbewoner ging maandag weer naar de Raad van State.
De gemeente denkt dat er uit niet-agrarische hoek genoeg belangstelling is voor 6.000 vierkante meter bedrijfsgrond aan de Gilzeweg. Breda denkt aan een hovenier of een meubelmakerij. Nog niet alle stallen op het vroegere varkensbedrijf zijn gesloopt. Wel is het asbest verwijderd. „Die sanering kost natuurlijk nogal wat’’, zegt adviseur John van Engelen namens de buurtbewoner.
Breda heeft in het verleden meer agrarische bedrijven opgekocht in Bavel-Zuid in verband met grootschalige woningbouwplannen maar die gingen niet door. Volgens de gemeente is de buurt met een bedrijfsbestemming beter af dan met een intensieve veehouderij. Breda verscheen maandag niet in Den Haag. De oproeping voor de zitting die aangetekend door de Raad van State werd verzonden had de gemeente niet bereikt. Uitspraak van de Raad van State volgt over enkele weken.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Susan Rexwinkel