ResisCheck wil onnodig antibioticagebruik terugdringen: ‘Flinke besparing voor de boer’
De studenten ontwikkelen een ‘tool’ voor de veesector. In verband met subsidieverzoeken en een patentaanvraag kunnen ze niks zeggen over hun product. Ook niet in welk stadium hun tool in werking treedt. Het doel is wel duidelijk „We willen zorgen dat het product een risico- en kostenbesparing voor de boer oplevert. Er gaat echt iets veranderen aan de manier waarop de veehouder zijn dieren gaat behandelen”, legt Leontien van Keulen als tipje van de sluiter toe.
Ze richten zich in eerste instantie op pluimvee: „Uit het reeds lopende marktonderzoek is gebleken dat dit een tactisch uitgangspunt is”, aldus Van Keulen. De studenten zijn blij met de laatste ontwikkelingen op antibioticagebied: de minister van Landbouw maakte onlangs bekend dat het gebruik in de Nederlandse veehouderij met 69,6 procent is gedaald.
Op de vraag ‘waar nog winst valt te behalen, omdat er weinig tot geen antibiotica meer wordt gebruikt in de pluimveesector’, vertelt Van Roosmale: „Nederland is vooroplopend in de antibioticaproblematiek en we willen zorgen dat we die vooroplopende positie blijven behouden als land.” De studenten willen zich na pluimvee op andere sectoren richten zoals varkens en melkvee. Het viertal wil niet alleen binnen de landgrenzen blijven. „We verwachten dat we met ons product ook in het buitenland grote winst kunnen behalen, omdat daar antibiotica nog preventief wordt gebruikt”, duidt Van Roosmale.
Van Keulen benadrukt dat het er met de startup niet om gaat om antibiotica de wereld uit te bannen. „Nee het draait echt om het onnodige gebruik. De dieren moeten natuurlijk niet onnodig lijden. Als antibiotica nodig is, dan is dat nodig.” Het is nog niet duidelijk hoe groot de kostenbesparing zal zijn voor de veehouder. „Exacte cijfers zijn lastig te zeggen omdat we in de opstartfase zitten, maar veeartsen zeiden dat het een flinke besparing op kan leveren”, zegt Lisa van Roosmale.
Nog nergens anders te vinden
Het idee voor hun product is erg innovatief volgens Van Keulen. „We hebben marktonderzoek gedaan en gesproken met vijftien veeartsen over ons plan. Het idee voor de tool is echt volledig nieuw en is nog nergens anders te vinden.” Van Roosmale vult aan: „De veeartsen waren best positief en willen ons helpen met het verder ontwikkelen. We blijven dan ook met ze in contact.” In totaal willen ze de komende maanden met nog vijftien veeartsen sparren over hun plan.
Marktonderzoek
Om hun product verder te ontwikkelen zijn ze bezig met het uitbreiden van het marktonderzoek. Ze hebben via de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders (NVP) een oproep verspreid. Ze zoeken pluimveehouders die mee willen werken aan een diepte-interview over het gebruik van antibiotica op hun bedrijven. „We hadden ook wel een enquête kunnen doen, maar we willen echt de behoefte en de wensen van de veehouders achterhalen”, aldus Van Roosmale. „Zo kunnen we die gebruiken voor het ontwikkelen van ons product.” In totaal hopen de studenten dertig pluimveehouders te kunnen interviewen.
Proof of Concept
De ondernemers hopen in september het marktonderzoek af te kunnen ronden zodat zij verder kunnen focussen op het behalen van hun Proof of Concept. De experimenten zullen worden uitgevoerd in een laboratorium. Dit zal in samenwerking gaan tussen de ondernemers en een desbetreffend laboratorium.
Een ander doel is om de veehouders en veeartsen nauw betrokken te houden bij het onderzoek zodat zij in een later stadium de tool kunnen testen.. „We weten nog niet wanneer het definitieve product klaar is, maar denken nog niet dit jaar”, schetst Van Roosmale. „We willen dit schooljaar afstuderen binnen ons bedrijf en het na de studie verder opzetten, zodat we ons product ook voor andere sectoren kunnen ontwikkelen.” De theoretische haalbaarheid is al getoetst. „Deze is 100% gevalideerd en in theorie zou het product dus moeten werken.”
Leontien van Keulen, Lisa van Roosmale en Robert van den Boom studeren Ondernemerschap & Retail Management bij Fontys in Eindhoven. Samen met Luuk Smeters, student Biologie aan de Universiteit Utrecht, vormen ze sinds september 2019 een Student Company. Sinds april 2020 is het bedrijf een BV geworden. Het viertal, dat na de zomer aan het laatste jaar van de studie begint, heeft een brede interesse voor de maatschappelijke aanpak van antibioticaresistentie.
Pluimveehouders die mee willen werken aan een diepte-interview kunnen zich melden bij Lisa van Roosmale via lisavanroosmale@resischeck.com. Ook staat de vragenlijst in de laatste NVP-nieuwsbrief.