UPDATE Waterschap Brabantse Delta stelt onttrekkingsverbod in vanwege blauwalgen
Het waterschap heeft dit besluit genomen omdat er hoge concentraties blauwalgen zijn aangetroffen in het water. „Normaal gesproken laten we vanuit het Schelde-Rijnkanaal water naar de Auvergnepolder lopen”, vertelt droogtecoördinator Jeroen Tempelaars. „De kwaliteit van het water is echter flink achteruitgegaan door de groei van blauwalgen. Om te voorkomen dat blauwalgen ook in de polder terecht, sluiten we nu de inlaat.” Blauwalgen zijn slecht voor de waterkwaliteit en vormen een bedreiging voor de volksgezondheid ligt het waterschap toe.
Onttrekkingsverbod
Om, ondanks het sluiten van de inlaten, het water op peil te houden stelt het waterschap een onttrekkingsverbod in voor de Auvergnepolder. Dat is nodig omdat door een lage waterstand schade aan oevers en kaden kan optreden en de kans op sterfte van dieren en planten in het water stijgt. In dit poldergebied is er geen andere mogelijkheid om water aan te voeren en de watergangen op peil te houden.
Blauwalgen
Blauwalg is altijd in kleine hoeveelheid aanwezig in oppervlaktewater vertelt het waterschap. Maar door het warme weer is de hoeveelheid blauwalg sterk toegenomen. Jeroen Tempelaars: „Door de hoge temperaturen van de afgelopen week is de hoeveelheid blauwalg in dit gebied sterk toegenomen.” Hoe lang de sluizen gesloten blijven hangt af van de ontwikkeling van de hoeveelheid blauwalg meldt het waterschap.
Update: 14 augustus
In de Nieuwe Rosendaalse Vliet zijn ook blauwalgen aangetroffen. Het waterschap heeft daarom inlaat de Ever gesloten. Daarbij geldt vanaf nu een ontrekkingsverbod voor het gebied in Wildenhoek in Kruisland.