FDF en Agractie kondigen nieuwe acties aan
„Ik heb ook gehoord dat de eitwitmaatregel wordt uitgesteld, maar zolang dat nog niet officieel is, kunnen we daar nog niet al te veel over zeggen”, zegt Mark van den Oever, voorzitter van actiegroep Farmers Defence Force (FDF). Wel vertelt de voorzitter dat het klimaat de aanleiding zou zijn voor het uitstellen van de omstreden voermaatregel. „Ze gaan het op het weer gooien. Dat gaan ze als smoesje gebruiken… Ja, prima, komt ons wel goed uit”, vertelt Van Den Oever over het zeer waarschijnlijke uitstellen van de voermaatregel. „Maar dan nog steeds is het zo dat die hele maatregel van tafel moet. Niets uitstellen; gewoon weg.”
Geen slappe hap
Van Den Oever zegt dat de bereidheid bij boeren nog altijd groot is om hun stemmen te laten horen in de vorm van acties. Ze zouden het actievoeren wel moe zijn, maar het van tafel krijgen van de voermaatregel van minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit blijft prioriteit. Sterker nog, de voorzitter stelt, op de inmiddels alom bekende harde en directe toon, dat de actiegroep ruwere acties niet schuwt. „Niks geen slappe hap. Dan gaan we er ook hard in.”
Die hardere lijn lijkt FDF al reeds te hebben ingezet. Met name de Gelderse tak van de actieboeren geven flink gas bij. Zo wachtten deze boeren minister Schouten op bij het mediapark Hilversum na de uitzending van Zomergasten waar zij te gast was, hebben de Gelderse boeren aangekondigd om op woensdag 19 augustus Kamerleden thuis te komen opzoeken om verhaal te komen halen en zouden de boeren een dreigende houding aannemen tegenover de journalisten van onder meer Omroep Gelderland en de NOS.
Niets mee te maken
Naast de dreigende houding tegenover journalisten is er ook veel ophef ontstaan over het aangaan van de confrontatie met de Kamerleden in hun privésfeer. De fractievoorzitters van CDA, VVD, D66 en CU zijn verbolgen over de beoogde aanpak van de Gelderse tak van de actiegroep en roepen de boeren op om dit plan te herzien.
Ook het gecentraliseerde bestuur van FDF zegt het niet eens te zijn met de aanpak van hun Gelderse collega's. Deze actie is dan ook niet door Van den Oever en kompanen afgedongen. „Wij zijn niet de initiatiefnemers achter dit idee en zijn hierover niet geïnformeerd. Ik heb gehoord dat in een appgroep van Gelderse boeren dit idee is geopperd, maar wij hebben hier niets mee te maken", zei FDF-bestuurslid SIeta van Keimpema eerder tegen Omroep Gelderland.
In een persbericht omtrent deze situatie zegt het FDF-bestuur dat een willekeurig persoon in een willekeurige appgroep (regio Gelderland) het idee heeft geopperd om de Kamerleden thuis te bezoeken en dat het dus geen officiële oproep van het bestuur is. „Buiten het feit dat de oproep niet afkomstig is van het FDF-bestuur, en er ook geen plannen zijn om binnenkort Kamerleden thuis te bezoeken, moet men zich wel afvragen of het voor het Nederlandse volk kennelijk inmiddels de enige manier is, om nog een politicus te bevragen naar zijn (stem)gedrag”. schrijft het bestuur. Het bestuur van FDF eist excuses van alle journalisten en Kamerleden die „zich zonder te informeren hebben verlaagd tot smaad en laster ten koste van het bestuur van FDF”.
Dutch Food Week
Niet alleen FDF blikt vooruit op toekomstige acties, ook Stichting Agractie doet dat. In een vlog vertelt Agractie-voorzitter Bart Kemp dat er voor oktober twee acties op de rol staan. Beiden met een stuk minder harde toon dan wat bij FDF gangbaar is en beiden vinden plaats in de Dutch Food Week (10 tot en met 17 oktober).
De eerste actie is ‘Boerderijprijzen’. Deze actie zou aanvankelijk al 21 maart 2020 plaatsvinden, maar door de coronapandemie is dit opgeschoven tot het najaar. Het doel van ‘Boerderijprijzen’ is inzichtelijk maken voor burgers hoeveel boeren nou daadwerkelijk voor hun producten vangen. Daarom zullen boeren op deze dag producten verkopen tegen kostprijs. „Uien voor 11 cent per kilo, bijvoorbeeld,” zei Agractie-voorzitter Bart Kemp in een eerder interview. De boeren voeren deze actie omdat ze ontevreden zijn over het huidige agrarische verdienmodel. ‘Al jaren is het verdienmodel van Nederlandse boeren zwaar onder de norm en worden zij uitgeknepen door supermarkten die stunten met mooie producten uit de agrarische sector. Supermarkten die liever goedkoop voedsel met een veel grotere milieubelasting uit het buitenland halen, dan de Nederlandse boer een eerlijke prijs voor duurzaam geproduceerd voedsel te betalen’.
In de vlog vertelt Kemp dat zoveel mogelijk Nederlandse steden moeten worden aangedaan met deze actie. Daarmee wijkt hij af van hoe de planning van Boerderijprijzen er eerder uitzag, namelijk 40 plaatsen in Nederland. Groningen, Utrecht, Breda, Rotterdam, Zwolle en Leiden waren al bevestigd als demonstratielocatie. Overige mogelijke demonstratielocaties zijn: Leeuwarden, Assen, Lelystad, Arnhem, Haarlem, Den Haag, Middelburg, ’s-Hertogenbosch, Maastricht, Amsterdam, Nijmegen , Eindhoven, Tilburg, Almere en Rotterdam.
BoerBurgerBrunch
In Rotterdam vindt ook de tweede Agractie-actie plaats. Op 16 oktober vindt de tweede editie van de BoerBurgerBrunch plaats om het eenjarig jubileum van het boerenprotest te ‘vieren’. „Er zullen ook andere activiteiten plaatsvinden zoals een meet & greet met de boeren, een openbaar debat en er is ook genoeg te doen voor kinderen zoals educatie. Het wordt een grootschalige actie dus we roepen iedereen op om ‘m in je agenda te zetten”, zegt Kemp in zijn vlog.