Kabinet bevestigt dat nertsenbedrijven moeten stoppen: 'Een zware maatregel'
Door te kiezen voor een vervroegde stoppersregeling neemt het kabinet een advies van het Outbreak Management Team-Zoönose over. Dat stelt dat ondanks het beperkte risico voor de volksgezondheid op dit moment, het gewenst is om verspreiding van het virus binnen de nertsenhouderij te stoppen. 'Het is onwenselijk dat het virus blijft circuleren op nertsenbedrijven aangezien het risico bestaat dat dit op langere termijn leidt tot besmettingen - via medewerkers - van mensen buiten de nertsenhouderij', schrijft de ministerraad in een persbericht.
„We kunnen het ons niet veroorloven dat het virus blijft circuleren met alle mogelijke risico’s van dien. Daarom hebben we moeten besluiten tot deze zware maatregel”, zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. „Het is zorgelijk dat het - ondanks de verscherpte maatregelen - niet lukt om greep te krijgen op de verspreiding van het virus in deze sector."
Controles
De al strenge eisen op het gebied van hygiëne worden daarom nog verder aangescherpt. Er komen extra controles op de naleving van de protocollen door nertsenhouders. De overheid doet dat omdat er de afgelopen tijd besmettingen bleven plaatsvinden ondanks scherpere regels. Zo is er een vervoersverbod en zitten nertsenhouders in sommige gevallen in quarantaine op het eigen bedrijf.
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: „Ondanks de grote impact die dit heeft voor de nertsenhouder en zijn bedrijf geeft dit ook duidelijkheid in een onzekere tijd. De datum waarop de nertsenhouderij in Nederland zou stoppen, wordt hiermee drie jaar naar voren gehaald."
Bijeenkomsten
Nertsenhouders worden via speciale bijeenkomsten geïnformeerd. 'Het kabinet realiseert zich dat deze maatregel ingrijpende gevolgen heeft voor de nertsenhouders en dat er onder hen vragen zullen zijn over wat dit voor hen betekent. Daarom zal de minister in overleg met de sector (digitale) bijeenkomsten organiseren om nertsenhouders te informeren', schrijft de ministerraad.
Update 16.11: Reactie LTO en NFE
De belangrijkste eis van LTO en NFE (Nederlandse Federatie voor Edelpelsdierhouders) is dat de juridische onderbouwing van het kabinetsbesluit waterdicht moet zijn. „Om te voorkomen dat er in de toekomst om politiek gewin op oneigenlijke wijze misbruik kan worden gemaakt van wetgeving die voortkomt uit deze unieke situatie", schrijven de belangenbehartigers op de website van LTO.
„Het komt hard aan bij nertsenhouders dat zij hun bedrijven al over een paar maanden moeten beëindigen. Het heeft een grote impact op onze families. Het verdient geen schoonheidsprijs dat mensen via de media over hun lot worden geïnformeerd, politiek moet je niet over de rug van de burger bedrijven. We hopen op begrip voor het menselijk perspectief in dit coronadrama,” zegt Martijn Pijnenburg, namens de LTO vakgroep Edelpelsdieren.