Brabant verwacht veel aanbod stikstofrechten
Ook de provincie Zeeland start medio september met extern salderen. Andere provincies volgen op een later moment, meldt het Interprovinciaal Overlegorgaan (IPO).
Brabantse stikstof markt afwijkend
Volgens de provincie is de balans tussen vraag en aanbod van stikstofrechten in Brabant anders dan in veel andere provincies. In de praktijk moet blijken in hoeverre aanbod van stikstofrechten ook daadwerkelijk te matchen is met de vraag. Met het Ondersteuningsloket Stikstof zet de provincie zich er bovendien voor in dat beschikbare ontwikkelruimte zo goed mogelijk wordt benut. Er is een regionaal stikstofregistratiesysteem in ontwikkeling dat het mogelijk maakt stikstofruimte die bij een transactie niet direct wordt benut, naast de 30 procent afroming die ten goede komt aan de natuur, te bewaren.
Alsnog vergunning Moerdijk
De provincie Noord-Brabant stelt dat er sinds december 2019 in de Beleidsregel natuurbescherming een beperking op extern salderen met veehouderijen met dier- en fosfaatrechten van kracht was, vanwege een verwachte wijziging van de meststoffenregelgeving door het ministerie van LNV. Nu deze wijziging niet nodig blijkt, vervalt de beperking.
Hiermee kan een aantal economische en maatschappelijke ontwikkelingen, waaronder Logistiek Park Moerdijk en de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat, naar verwachting op korte termijn vergund worden en doorgang vinden. Ook kan de provincie een aantal wachtende vergunningaanvragen van agrarische en industriële bedrijven vergunnen. Verleasen oftewel het tijdelijk uitlenen van stikstofruimte, wordt met de beleidswijziging eveneens mogelijk.
Structurele aanpak nodig
„Extern salderen is op dit moment een van de weinige beschikbare opties, en daarmee een heel belangrijk instrument om op korte termijn vergunningverlening verder op gang te krijgen en ontwikkelingen mogelijk te maken”, licht Erik Ronnes, coördinerend portefeuillehouder Gebiedsgerichte Aanpak Stikstof, toe. „Voor de lange termijn moet wel werk gemaakt worden van een structurele aanpak. Daar blijven wij ons met het Rijk en de andere provincies voor inzetten. Het advies van de Commissie Remkes geeft goede handvatten. Intussen biedt extern salderen mogelijkheden. Bijvoorbeeld voor veehouders die vrijwillig willen stoppen of omschakelen, maar óók voor bedrijven die op duurzame wijze verder willen en daarvoor, al dan niet tijdelijk, extra stikstofruimte nodig hebben.”
Stikstofregistratie en PAS-melders
De provincie Noord-Brabant zegt in overleg te zijn met de Brabantse landbouwpartijen over het extern salderen. Door stikstofrechten transacties te monitoren via een landelijke meldplicht en de afspraak het beleid na één jaar te evalueren, verwacht het college van Gedeputeerde Staten de zorg van de agrarische sector deels weg te kunnen nemen, dat de stikstofrechten van de veehouderij teveel wegvloeien naar partijen buiten de landbouw.
Maar LTO en POV verklaren naar aanleiding van het nieuws dat het extern salderen in de provincies Noord-Brabant en Zeeland medio september daadwerkelijk van start gaat, dat ze geen vertrouwen hebben in het stikstofregistratiesysteem. Ook gaan ze er niet mee akkoord dat de onzekerheid voor de zogenaamde PAS-melders pas op z’n vroegst in 2021 wordt beëindigd, terwijl het extern salderen nu al van start gaat.
Daarin vinden ze de provincie Noord-Brabant aan hun zijde. Ook de provincie Noord-Brabant blijft de bij het Rijk aandringen op een legalisering van de zogenoemde PAS-meldingen. Activiteiten met een beperkte stikstofuitstoot die onder het PAS waren vrijgesteld van de vergunningplicht en konden volstaan met een melding hebben nu alsnog een vergunning nodig. Om de activiteiten van deze ondernemers – die te goeder trouw hebben gehandeld – te legaliseren is extra stikstofruimte nodig. De provincie Noord-Brabant wijst LNV-minister Carola Schouten er op dat ze heeft toegezegd met oplossingen te komen.