Fotoserie: ‘Zie de grond maar de baas te worden’
Loonbedrijf Smits, dat Smits samen met zijn vrouw runt, telt veertien werknemers die deze tijd van het jaar allen druk in de weer zijn. Naast loonwerk voor de melkveehouderij en de akkerbouw verhuurt het bedrijf ook machines en levert het mensen aan de bouw voor energiecentrale in Geertruidenberg (NB). Momenteel gaat er vooral veel aandacht naar de merkwaardige maïsoogst.
„We hebben nu net de tweede en derde klant gehad”, verteld Smits. „En de maïs lijkt van bovenaf best rijp, maar als je echt goed in de percelen gaat kijken zie je erg veel groen. We hebben in deze streek ook veel bonte percelen. Het is een raar gebiedje. Veel boeren hier hebben percelen op zandgronden, klei en veen. En we gaan hier van 10 meter boven NAP naar het laagste gebied van Brabant (3 meter onder NAP). Dus we zien veel verdroogde hoge koppen, stukken die nog niet rijp zijn en planten die nu echt van het land af moeten omdat de kolf met de plant mee omlaag begint te hangen. Het maïs op de zandgronden moet er nu echt vanaf. Dat mag geen week of twee meer duren. Maar de maïs op de klei is nog niet eens rijp en die op het veen al helemaal niet. Bij de meeste boeren moeten we ook twee keer langskomen.”
Uitdagingen in de sector
Voorlopig is Smits nog druk bezig met de maïsoogst maar ook wordt er her en der nog mest gestrooid, gras geoogst, gehakselt, balen gemaakt en draaien de werkzaamheden in de (wegen)bouw het jaar rond door. Hoewel er werk genoeg is voor het loonbedrijf, staat Smits even stil bij - naar zijn mening- de grootste uitdagingen voor loonwerkers anno 2020. „Het weer. Dat is steeds onzekerder geworden. Vroeger kon je verder vooruit kijken bij bijvoorbeeld de grasoogst. De laatste paar seizoenen hebben allemaal een omslagpunt gehad qua weer en dan moeten al het gras, maïs of andere gewassen binnen een paar dagen van het land af. Vorig jaar waren we net op tijd met de maïsoogst, en dan zijn we er altijd al erg vroeg bij. Wij waren net klaar en direct daarna heeft het vijf maanden lang geregend. Dat is ook ongehoord. Dus dan begin je dit jaar met de verwachting in februari dat je de eerste twee maanden het land niet opkan, maar toen is in maart al vrijwel al het land veranderd in een betonnen mat. Zie daar maar de baas van te worden. We gaan van gigantische regenoverschotten naar gigantische tekorten. Nu moeten we zelfs maïs beregenen. Ongehoord.”
Ook de vergrijzing is het benoemen waard, meent Smits. Zowel van loonwekers als van klanten. „Vind nu nog maar eens iemand die boer of loonwerker wil worden. De aanwas van jonge mensen in deze sector is echt een dingetje aan het worden.”