Verleasen van stikstofruimte in Zeeland mogelijk vanaf 15 september
Bij het verleasen stelt een (agrarische) ondernemer tijdelijk een deel van zijn ongebruikte stikstofruimte beschikbaar aan een ander. Deze ruimte kan worden ingezet voor onder andere de bouw en ontwikkeling van wegen, huizen en natuur. Wanneer deze activiteiten leiden tot extra stikstofdruk op nabijgelegen stikstofgevoelige natuurgebieden, is daar een vergunning voor nodig, benadrukt de provincie.
Extern salderen maandelijks evalueren
Extern salderen kon in Zeeland kon al langer, maar vanaf 15 september is voor veehouders mogelijk om stikstofrechten te verkopen. Het extern salderen, waarbij 30 procent van de stikstofruimte ten goede komt aan natuur, is echter wel aan regels gebonden, meldt de provincie. Om inzicht te krijgen in de vraag en aanbod van stikstofrechten moeten initiatiefnemers die extern willen salderen zich vooraf melden bij de provincie. Zeeland stelt de regeling – die maandelijks wordt geëvalueerd om de effecten en impact te beoordelen – voor een jaar in. Mochten er ongewenst effecten optreden, dan houdt de provincie zich het recht voor om extern salderen weer stop te zetten. Daarnaast gaat Zeeland sloop en herontwikkeling van locaties stimuleren.
PAS-melders
Provincie Zeeland blijft ook bij het Rijk aandringen op legalisering van de zogenoemde PAS-melders. Activiteiten met beperkte stikstofuitstoot die onder de PAS waren vrijgesteld van vergunningplicht en konden volstaan met een melding hebben nu alsnog een vergunning nodig. ‘Om de activiteiten van deze ondernemers – die te goeder trouw hebben gehandeld – te legaliseren is extra stikstofruimte nodig’, meldt de provincie op haar website. De minister heeft aangeven voor de legalisering van de PAS-melders een oplossing te zoeken.