PAS-meldingen legalisering bedrijfsuitbreiding voor 1 oktober registreren
Boeren die tussen 2015 en 2018 een melding voor het Programma Aanpak Stikstof (PAS) hebben gedaan moeten deze opnieuw laten registreren. Reden is dat de rechter de PAS onderuit heeft gehaald. In het ZLTO werkgebied raakt dit circa 140 agrarische bedrijven.
Onzekerheid
Door het wegvallen van het PAS verkeren veel ondernemers al langere tijd in onzekerheid. Het betreft PAS-melders, bedrijven met een lopende vergunningsprocedures of vergunningen die nog niet onherroepelijk waren en een aantal andere knelgevallen.
Aanbod
De ZLTO biedt haar leden aan om te helpen bij het opnieuw aanmelden van de PAS-melding. Circa honderd getroffen leden werden daartoe door adviseurs en medewerkers van de ZLTO benaderd. Ruim zeventig accepteerden het aanbod. Voor deze bedrijven fungeert de ZLTO automatisch ook als aanspreekpunt bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voor de hele procedure.
Snel zekerheid
De ZLTO onderstreept dat PAS-melders en andere knelgevallen zo snel mogelijk zekerheid en perspectief moeten krijgen. Wanneer en hoe het legaliseren (of legaal houden) gebeurt, is nog niet bekend. Het ministerie van LNV heeft aangegeven dat de afhandeling van de PAS-meldingen op zijn vroegst medio 2021 kan, maar dat het mogelijk ook nog langer zal duren omdat hiervoor stikstofruimte moet worden vrijgemaakt. Mogelijk duurt het daardoor nog een jaar. Over de afhandelingstermijn heeft de ZLTO naar de betroffen leden open kaart gespeeld.
Stikstofregistratie- en depositiesysteem
De ZLTO pleit verder voor een stikstofregistratie- en depositiesysteem. Daarmee wordt de juridische houdbaarheid van het inboeken van stikstofreducties gewaarborgd. Om chaos te voorkomen pleit de standsorganisatie voor een transparant en eenduidig systeem voor de stikstofregistratie.