Pionieren met lupine in Deurne
Kerkers denkt dat er in heel Nederland zo'n 50 hectare aan lupine staat, maar dat over 10 jaar maïs voor een groot deel is vervangen door de vlinderbloem. „Lupine heeft als grote voordeel dat het stikstof opneemt uit de lucht en dat teruggeeft aan de grond", vertelt de Brabander. „Daardoor is er geen kunstmest nodig en wordt arme, schrale grond verrijkt. Ik teel hier op arme zandgrond, dus lupine is een uitkomst."
Van lupine kan meel worden gemaakt. Lupinemeel wordt onder meer gebruikt voor vleesvervangers en als alternatief voor soja gebruikt. Ook kan lupine worden ingezet als veevoer. „Ik werk samen met verschillende restaurants en verkoop ook aan particulieren. We verwerken de lupine-erwten bijvoorbeeld tot hamburgers. Maar het is spannend hoe het gaat lopen met de afzet, want dat is voorlopig nog niet geweldig."
Wat niet is, kan nog komen volgens Kerkers. Hij pioniert op zijn kleine, biologische akkerbouwbedrijf 'Bijzonder Brabants' wel vaker met onbekende groenten. Topkoks weten hem te vinden voor bijzondere producten. „In de Nationale Eiwitstrategie van Landbouwminister Carola Schouten wordt lupine genoemd als veelbelovend gewas."
Onkruid
Kerkers gebruikt geen gewasbeschermingsmiddelen, dat maakt lupine momenteel nog wel arbeidsintensief door de grote onkruiddruk. „We hebben wel proeven op het gebied van onkruidbeheersing gedaan in samenwerking met HAS Venlo en een robot ingezet. Alleen zijn de ontwikkelingen in bijvoorbeeld de Flevopolder op het gebied van lupine wel verder."