Kamerleden stellen vragen over Covid-19 bij Van Rooi: 'Had het bedrijf niet gesloten moeten worden?'
De slachterij moest in mei noodgedwongen sluiten nadat veel medewerkers positief testten op Covid-19. Begin juni mocht het bedrijf weer open. Het kreeg toen toestemming om op te starten met maximaal 300 negatief geteste medewerkers. Toen de GGD en de Veiligheidsregio op 11 juni een controle uitvoerde, gaf Van Rooi aan dat er 500 negatief geteste medewerkers aanwezig waren. Dit was dus meer dan toegestaan. Dat blijkt uit documenten die Omroep Brabant in haden heeft.
Niet ernstig genoeg
De Veiligheidsregio zegt tegen Omroep Brabant dat het de overtreding niet ernstig genoeg vond ‘in relatie tot de al bereikte resultaten’. „Op basis van onze eigen waarnemingen was het aantal werkzame mensen in het bedrijf zeer acceptabel (op sommige plekken leek het uitgestorven). Van Rooi Meat gaf zelf aan dat het aantal hoger was dan vooraf aangegeven. Ons oordeel was dat dit acceptabel was, maar dat Van Rooi Meat dit vooraf had moeten melden."
Slachterijdirecteur Marc van Rooi zegt dat hij zich aan alle afspraken heeft gehouden. Hij spreekt van een ‘misverstand’ aan de kant van de veiligheidsregio. Hij geeft wel toe dat hij misschien wel eerder had moeten laten weten dat hij al 500 mensen aan het werk had.
Ingrijpen
De Kamerleden willen opheldering van minister Schouten over de situatie. Ze vragen waarom de Veiligheidsregio niet heeft ingegrepen en wat de minister van de situatie bij Van Rooi vindt. ‘Wordt er bij slachterijen soepeler omgegaan met de regelgeving om ze niet in de problemen te brengen? Wat zouden de gevolgen voor veehouders zijn als meerdere slachterijen de deuren moeten sluiten?’ vragen de GroenLinks-Kamerleden Paul Smeulders en Laura Bromet aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
De D66-Kamerleden Tjeerd de Groot en Marijke van Beukering-Huijbregts maken een vergelijking met Vion in Boxtel. ‘Hoe beoordeelt u dat slachthuis Vion in Boxtel niet dicht moest en van Rooi Meat in Helmond wel, ondanks dat op beide bedrijven sprake was van ongeveer even veel coronabesmettingen?’, laat het weten in vragen aan de ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Volksgezondheid, Welzijn en Sport en aan de minister van Justitie en Veiligheid.
Rol NVWA en inspectie
D66 gaat ook in op de rol van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. ‘Waarom heeft deze niet ingegrepen door het slachtproces te stoppen? Zo nee, hoe is dit mogelijk? Hoe verhoudt de rol van de NVWA zich in dit soort gevallen tot die van de veiligheidsregio?’. De Groot en Huijbrechts vragen ook welke bevoegdheden de minister heeft om in te grijpen, wanneer de veiligheidsregio ‘niet gepast’ te werk gaat.
GroenLinks vraagt of de Inspectie SZW betrokken is bij veiligheid in de slachterijen.'Is er op dit moment nog steeds extra aandacht van de Inspectie SZW voor de situatie in slachterijen, kunt u garanderen dat er in alle slachterijen op dit moment veilig wordt gewerkt?'
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Agrio archief
Bronnen: Omroep Brabant, Tweede Kamer