Uitstaande melde en melganzevoet tieren welig in suikerbietenpercelen
„Ja, dit jaar is het heel erg gesteld met de aanwezigheid van uitstaande melde en melganzevoet in suikerbieten. Dit is terug te voeren op drie hoofdoorzaken. Enerzijds de droogte in het voorjaar. Daardoor waren de bespuitingen minder effectief. Ten tweede speelt de regelgeving aangaande de driftreductie ons parten. We mogen niet meer fijn genoeg spuiten en ten derde de verdere inperking van toegelaten middelen. Zo mogen we Betanal MaxxPro niet meer gebruiken. Dit middel had nog wel een goed resultaat op de uitstaande melde en de melganzevoet.” Dat stelt Emile Steins, eigenaar van Steins gewasbescherming in Hulsberg. Hij verzorgt voor tal van akkerbouwer in Limburg en het aanpalende Duitse en Belgische grensregio de gewasbescherming.
Vakmanschap
Steins zegt dit jaar op de meeste percelen extra onkruidbestrijdingen te hebben uitgevoerd. „Op sommige percelen zijn we zelfs zes keer teruggekeerd. Op tal van percelen heeft het niet geholpen. Dit treft de teler dubbel in zijn beurs. Enerzijds de kosten van de extra bespuitingen en anderzijds lijdt ook de groei van de bieten er onder. Het onkruid kaapt voedingsstoffen, vocht en licht weg voor de bietenplanten.” Op basis van eigen ervaringen verwacht Steins dat deze onkruiden een steeds groter probleem gaan vormen. „De aanwezigheid van onder andere uitstaande melde en melganzevoet heeft niets van doen met het vakmanschap van de akkerbouwer en/of de loonwerker.”
Bietenmuis
Wil Op 't Root van de agrarische dienst van Cosun onderschrijft de ervaringen van Steins. "Er zijn meerdere oorzaken van van de hoge meldedruk dit jaar. Uiteraard de droogte in het voorjaar. Door een gebrek aan vocht konde de middelen niet hun werk verrichten. Vervolgens was op diverse lösspercelen sprake van tweewassigheid. Daardoor moest een aangepaste dosering in de onkruidbestrijding worden toegepast. Ook de onkruiddruk uit het verleden speelt een rol," aldus Op 't Root. Volgens hem hebben de uitstaande melde en melganzevoet geen invloed op de levering. "De bietenmuis maakt de bieten normaliter voldoende schoon. Wel kunnen ze de opbrengst negatief beïnvloeden door het wegnemen van voeding en zonlicht."
Lastig te bestrijden
Eerder maakte IRS in het Cosun ledenblad ook melding van problemen met het bestrijden van uitstaande melde in met name het zuidoosten van het land. Op een proefperceel van het IRS bleek uitstaande melde inderdaad erg lastig te bestrijden. Met vijf ‘standaard’ LDS-bespuitingen na opkomst was het bestrijdingsresultaat slecht. Zelfs met 50 tot 100 procent hogere doseringen was het resultaat volstrekt onvoldoende. IRS signaleerde dat uitstaande melde lang niet overal moeilijk is te bestrijden. De vraag is waarom dit onkruid op het ene perceel goed en op het andere perceel slecht te bestrijden is. Een mogelijke verklaring voor een slecht resultaat is volgens het IRS dat uitstaande melde resistent is tegen één of meerdere bietenherbiciden of een bepaalde werkzame stof. Er is geen eenvoudige chemische oplossing voor moeilijk te bestrijden uitstaande melde. Het enige dat de teler kan doen is een flinke verhoging van de doseringen herbiciden in de combinatie met ongeveer 100 procent, te beginnen in het kiembladstadium van het onkruid.
Duitsland
Ook in het Duitse Rijnland kampen telers volop met de aanwezigheid van uitstaande melde en melganzevoet in hun bietenpercelen. Voor LIZ, de agrarische adviesdienst van Pfeifer & Langen, reden haar telers te waarschuwen. Het aanleveren van bietenpartijen waarin zich veel onkruiden bevinden kunnen volgens de LIZ zorgen voor aanzienlijke verwerkingsproblemen in de fabrieken. Om de bieten storingsvrij te verwerken moeten de telers vóór de oogst hun best doen de onkruiddruk te verminderen. Een optie waar de LIZ op wijst is de Meldomat. Deze machine van loonbedrijf Derichs uit het ten oosten van Roermond gelegen Heinsberg verwijdert de onkruiden machinaal uit de percelen.