Corona en droogte zorgen voor vlucht areaal bruine bonen op Zeeuwse akkers
De teelt van bruine bonen op de Zeeuwse akkers neemt sterk aan populariteit toe. Dit jaar werd op circa 2.700 hectare Zeeuwse klei de bruine boon geteeld. Een verdubbeling ten opzichte van 2019 toen 1.338 hectare, volgens de CZAV werd geteeld. Het bruine bonen areaal fluctueert nogal sterk. Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2016 1.573 hectare werd geteeld, in 2017 828 hectare , 2018 1.036 hectare en 1.413 hectare in 2019. Zeeland neemt ruim 90 procent van het landelijk bruine bonen areaal voor haar rekening.
Corona
De coronacrisis heeft mede tot deze areaal verdubbeling geleid. De coronacrises zorgde voor een fors gestegen vragen. Vooral aan het begin van de crises werden er volop conservenproducten gehamsterd. Zeeuwse akkerbouwers zijn daar op ingesprongen door meer bruine bonen te gaan telen. Een bijkomend voordeel is dat de bruine bonen iets beter bestand zijn tegen de droogte dan andere gewassen.
Volgens CZAV staat bruine bonentelers voor een uitdaging door het wegvallen van middelen tegen de bonenvlieg. Toch signaleert de coöperatie stijgende interesse om deze peulvrucht te telen. Volgens CZAV kiezen telers die voor een duurzamere aanpak gaan voor bruine bonen. Ook omdat deze teelt stikstof en CO2 vastlegt in de bodem. Verder zorgt deze teelt voor een betere bodemstructuur en vruchtbaarheid. Bovendien komt de interesse van de consument langzamerhand terug op gang. Met name het feit dat bruine bonen hoogwaardige plantaardige eiwitten bevatten.
Zeeland Bonenland
CZAV stimuleert de consumptie van bruine bonen via onder andere de projecten: Zeeland Bonenland! en Meatless. In het project Zeeland Bonenland! werken ZLTO, CZAV, Herba ingrediënts BV en ME-AT Leeuwarden BV aan het stimuleren van eiwitteelt in de provincie Zeeland. Telers worden beter in staat gesteld om op basis van gedegen (teelt)kennis en marktvraag, eiwitgewassen te telen en hier een renderende prijs voor te ontvangen.Verder houdt de coöperatie zich actief bezig met het vergaren van informatie en het ontwikkelen van nieuwe technieken, zodat telers maximaal rendement halen uit hun bonenteelt.
Volgens CZAV biedt samenwerking met HAK voor bruine bonen telers een mooie kans. Vanaf 2021 zijn alle voor HAK geteelde peulvruchten PlanetProof gecertificeerd. HAK vindt dat deze inspanning beloond moet worden en zal daarom een premie betalen voor PlanetProof geteelde peulvruchten.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ivo Haartsen
Bronnen: ZLTO, Zeeland Bonenland!, CZAV