Schouten ziet niets in verbod glyfosaat pachtgronden
Daarin ligt de nadruk vooral op het stimuleren van duurzaam bodemgebruik en het verbeteren van de bodemkwaliteit. Ze volgt niet het voorbeeld van de provincie Noord-Holland, dat voor boeren die grond pachten in eigendom van de provincie geen glyfosaat meer mogen gebruiken.
Niet wenselijk
De GroenLinks-fractie vroeg haar zo'n verbod op de onkruidverdelger te overwegen. Als antwoord schrijft Schouten: 'Het is in principe mogelijk om randvoorwaarden te stellen aan de grond die door het Rijksvastgoedbedrijf wordt verpacht. Ik vind dit in het geval van de werkzame stof glyfosaat echter niet wenselijk. Deze stof is op Europees niveau uitgebreid beoordeeld. Hieruit blijkt dat veilig gebruik mogelijk is, zodat deze werkzame stof is goedgekeurd.'
GroenLinks zou ook graag zien dat de pachtprijzen stijgen naarmate een pachter meer grond pacht, om zo kleinschaligheid te stimuleren. De minister vindt ook dat voorstel onwenselijk, omdat ze bang is dat de verpachtende partij dan alleen nog grond verpacht aan grootgrondhuurders, omdat dat dan het meeste opbrengt. Verpachters krijgen wel meer mogelijkheden om eisen te stellen, waardoor duurzaam grondbeheer wordt gestimuleerd.
Pachthoeves
In Flevoland en Noord-Holland heeft de overheid nog verschillende pachthoeves die kampen met achterstallig onderhoud. Volgens Schouten wordt aan het achterstallige onderhoud gewerkt, waarbij de meest schrijnende gevallen voorrang krijgen. Verschillende partijen wilden namelijk weten hoe het ervoor stond met de eerder aangekondigde renovaties.